Ogórki kiszone
Canva.com

Za nami już pierwszy śnieg w Polsce. Dlaczego właśnie teraz warto sięgać po kiszonki?

Cieszą się coraz większą popularnością, a powodów, dla których warto je włączyć do diety, znamy coraz więcej. Kiszonki mają się doskonale, a pomysłów na dania z kiszonymi dodatkami pojawiaj się coraz więcej. Co sprawiło, iż kiszenie, będące niegdyś ważnym sposobem konserwowania żywności, stało się tak ważne dla tych, dla których priorytetem jest troska o zdrowie?
Reklama

Kiszone warzywa i owoce mają się doskonale, a moda na nie trwa w najlepsze. Decyduje o tym zarówno ciekawy smak kiszonek, jak i ich ogromna wartość odżywcza. Kiszone warzywa to witaminowa bomba, dzięki której można wspomóc swój organizm dodatkową porcją witamin z grupy B oraz witaminy C. W kiszonkach pojawia się też sporo witaminy A oraz E, dzięki czemu zdrowa dieta z takim dodatkiem chroni nas przed wolnymi rodnikami i bardzo dobrze wspiera odporność organizmu. Dodatkowo w kiszonkach można znaleźć sporo magnezu, fosforu i potasu, dobrze reprezentowany jest tu również zbawienny dla naszych kości wapń.

W jaki sposób kiszonki mogą wpływać na ogólny stan naszego zdrowia?

Ogórki kiszone w miseczce, przeznaczone do zrobienia sałatki.
Canva
Reklama

Kiszonki sycą i sprawiają, że odchudzanie staje się dla nas łatwiejszym zadaniem, są jednocześnie naturalnymi probiotykami, dzięki którym można skutecznie wspierać swój układ odpornościowy. Kiszonki pomagają też odkwasić organizm, dzięki czemu pomagają nam zachować równowagę kwasowo-zasadową. Warto włączyć zatem kiszonki do swej diety i korzystać z ich mocy. Można dzięki temu sporo zyskać, a przy okazji nacieszyć się oryginalnym smakiem warzyw, które – dzięki kiszeniu – nabierają nowego charakteru.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama