Kisiel jabłkowy w słoikach.
Canva

Źle się czujesz i nie wiesz, co zjeść? Spróbuj 2 dań z tym owocem...

Szukasz pomysłów na lekkostrawny posiłek? Nie czujesz się najlepiej i nie masz pojęcia, co możesz zjeść? Czasami wystarczy odpuścić sobie tłuste dania, czy kupne słodycze. Nieraz zdarza się jednak, że jest naprawdę źle i potrzeba czegoś wyjątkowo łagodnego dla żołądka. Co można wtedy podać? Jest jeden owoc, który świetnie sprawdzi się w tej sytuacji. Sprawdź!
Reklama

Na pewno znasz te potrawy!

Czasami najlepsze są najprostsze rozwiązania. Kiedy człowiek nie czuje się najlepiej, powinien skupić się na niezbyt skomplikowanym posiłku. Takimi tradycyjnymi rozwiązaniami są w tym momencie dania z... gotowanych jabłek.

Można je łatwo i szybko przygotować, a jednocześnie są łagodne dla żołądka.

Prażone jabłka w słoiku.
Canva

Kisiel jabłkowy

Idealnie byłoby go przyrządzić bez cukru, jeśli jednak ktoś ma ochotę na dosłodzoną wersję, też może taką przygotować.

Potrzebne są oczywiście jabłka, skrobia ziemniaczana i woda. Tyle. Ewentualnie cukier.

  • 2 jabłka
  • 2 szklanki wody
  • 2 czubate łyżki skrobi ziemniaczanej
Reklama

Jabłka należy umyć, obrać i zetrzeć na tarce z drobnymi oczkami. Owoce zalać jedną szklanką wody i zacząć podgrzewać na kuchence na małym ogniu. W międzyczasie wymieszać skrobię z drugą szklanką wody. Dokładnie rozpuścić cały proszek w płynie.

Kiedy jabłka zaczną się gotować, wyłączyć gaz i powoli wlać do nich wodę z rozrobioną skrobią ziemniaczaną. W trakcie wlewania cały czas mieszać. Kisiel jest gotowy!

Ryż z jabłkami w miseczce. Obok jabłka i rozsypany ryż.
Canva

Ryż z jabłkiem

To banalnie proste danie.

Reklama

Nie ma w nim nic skomplikowanego. Ryż z jabłkiem normalnie można przyrządzić na mleku i doprawić cynamonem z cukrem, jednak w przypadku problemów z żołądkiem, powinno przygotować się go na wodzie.

Jak ugotować ryż? Należy zagotować 1,5 szklanki wody z odrobiną oleju i szczyptą soli. W międzyczasie naszykować pół szklanki ryżu i starannie go przepłukać.

Kiedy woda w garnku zacznie wrzeć — wrzucić do niej ryż. Zamieszać, przykryć i zmniejszyć. Następnie trzeba poczekać, aż ryż wchłonie całą wodę i zakręcić gaz Nie podnosić pokrywki.

W międzyczasie powinno się umyć dwa jabłka, obrać ze skórki, a potem usunąć z nich gniazda nasienne i pokroić owoce w kostkę. Następny krok to umieszczenie jabłek w rondelku, zalanie odrobiną wody i podgotowanie ich pod przykryciem. Będą gotowe, kiedy zaczną się rozpadać.

Na końcu można połączyć ryż z owocami.

Reklama
Autor - Izabella Gaudyńska
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
i.gaudynska@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama