Frittata z szynką, serem i szpinakiem
Canva.com

Znalazłaś hiszpańskie chorizo i szparagi na promocji? Oto przepis na hiszpańską frittatę!

Frittata jest bardzo popularnym daniem kuchni włoskiej, które możemy porównać do zapiekanego omletu. Zaletą frittaty jest ogromna ilość wersji smakowych, w których możemy ją przyrządzić: zawsze jest przygotowywana na sposób wytrawny, chociaż z różnymi dodatkami. I tak, najbardziej znana jest wersja z szynką i serem.
Reklama

W wersji greckiej frittata występuje z dodatkiem szynki, fety oraz szpinaku. Danie możemy stworzyć również samodzielnie, komponując je z ulubionych warzyw czy wędlin.

Warto także zainspirować się innymi pomysłami, w tym artykule frittatę przygotujemy na sposób hiszpański, a więc z dodatkiem tradycyjnych, lokalnych składników takich jak kiełbasa chorizo, zielone szparagi, ziemniaki oraz cukinia. Nie zapominamy oczywiście o oliwie z oliwek i przyprawach. Całość tworzy bardzo pyszną i zdrową kompozycję, w sam raz na letni obiad czy kolację.

Składniki na hiszpańską frittatę

Do przyrządzenia czterech porcji frittaty będą nam potrzebne: sześć jajek, pęczek zielonych szparagów, dwa ziemniaki, mała cukinia, osiem plasterków kiełbasy chorizo, sześć małych pomidorków, dwie łyżki oliwy z oliwek oraz sól i pieprz.

Przygotowanie hiszpańskiej frittaty

Obrane i opłukane ziemniaki gotujemy przez kwadrans w osolonej wodzie, a następnie wyjmujemy, studzimy i kroimy w kostkę. Szparagi oczyszczamy, usuwamy zdrewniałe końcówki, zaś pędy kroimy w kawałki.

Reklama

Cukinię myjemy, ścieramy na tarce o dużych oczkach, odciskamy nadmiar wody. Pomidorki myjemy i kroimy w połówki. Plasterki kiełbasy kroimy w duże kawałki. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy ziemniaki, smażymy aż do lekkiego zrumienienia. Dodajemy szparagi i smażymy przez kolejne dwie minuty. Dodajemy też cukinię i kiełbasę. Doprawiamy solą i pieprzem. Składniki przekładamy z patelni do żaroodpornej formy. Jajka wbijamy do miski, roztrzepujemy z odrobiną soli i pieprzu. Masą jajeczną zalewamy zawartość formy. Na wierzchu układamy małe pomidorki. Naczynie żaroodporne wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i pieczemy frittatę przez około kwadrans. Smacznego!

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama