zupa z bobem i ziemniakami w miseczce
Canva.com

Zupa z bobem i młodymi ziemniakami. Tania propozycja, ale jaka smaczna!

Zupa z bobem i młodymi ziemniakami to coś dla zwolenników sezonowych warzyw, którzy cenią jarską kuchnię i zdrowe posiłki. Jest łatwa w przygotowaniu i stosunkowo tania, dlatego może okazać się hitem w wielu domach. Jak ją przygotować? Poniżej znajduje się przepis na 3 porcje.
Reklama

Składniki:

  • 0,5kg młodych ziemniaków
  • 1 szklanka ugotowanego i obranego bobu
  • 1l bulionu warzywnego
  • 3 ząbki czosnku
  • 100g śmietany 18%
  • 3 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 4 łyżki posiekanego koperku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka masła
  • 1 opakowanie sera feta

Sposób przygotowania:

  1. Ugotuj bób w osolonej wodzie, a kiedy przestygnie, obierz go ze skórki.
  2. Ziemniaki opłucz i umyj za pomocą szczoteczki. Pokrój je w plasterki i podsmaż na oliwie z masłem tak, aby się zarumieniły. Pod koniec dodaj do nich przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż jeszcze przez dwie minuty.
  3. Wlej do ziemniaków bulion i gotuj całość przez 10 minut. Następnie dodaj ugotowany bób i całość gotuj jeszcze przez 2 minuty.
  4. Do zupy dodaj posiekany koperek i szczypiorek. Odstaw z ognia.
  5. Śmietanę rozcieńcz kilkoma łyżkami letniej wody, a następnie stopniowo wlewaj do zupy, cały czas dokładnie ją mieszając.
  6. Zupę dopraw solą i pieprzem. Rozlej do miseczek i udekoruj pokruszonym serem feta.
Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama