Składniki:
- 2 filety z piersi kurczaka
- 2 cebule średniej wielkości
- 2 płaskie łyżki stołowe prawdziwego masła
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- szczypta pieprzu cayenne
- 4 duże pomidory
- łyżka stołowa ketchupu pikantnego
- 1/2 puszki kukurydzy konserwowej
- 1/2 puszki fasoli czerwonej
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Piersi z kurczaka myjemy, oprawiamy i kroimy na niewielkie kawałki, po czym doprawiamy słodką i ostrą papryką, a także pieprzem i solą. Na patelni rozgrzewamy masło i smażymy do zeszklenia pokrojoną wcześniej cebulkę i przekładamy do garnka. Następnie na patelni umieszczamy pokrojone mięso kurczaka i rumienimy ze wszystkich stron. Gdy kurczak będzie wystarczająco zarumieniony, przekładamy go do garnka z cebulą. Zalewamy 500 ml wody, mieszamy, przykrywamy i pozostawiamy na niewielkim ogniu do momentu, aż kurczak będzie miękki. Do przygotowanego mięsa i cebulki dodajemy obrane ze skórki, posiekane pomidory, kukurydzę, fasolę i ketchup. Mieszamy całość nie zdejmując z ognia i doprawiamy pieprzem i solą. Zdejmujemy z ognia po upływie 5 minut i gotowe!
Źródło zdjęcia: www.pixabay.com