Przepis na gulasz węgierski z drobiem

Kuchnia Wtorek, 27 lutego 2018
Oceń:
4 / 10 głosów
Przepis na gulasz węgierski z drobiem

Szukasz ciekawej kulinarnej inspiracji, która skłoniłaby Cię do przygotowania pysznego obiadu? W takim razie wypróbuj przepis na gulasz z kurczaka po węgiersku.

Składniki:

  • 2 filety z piersi kurczaka
  • 2 cebule średniej wielkości
  • 2 płaskie łyżki stołowe prawdziwego masła
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • szczypta pieprzu cayenne
  • 4 duże pomidory
  • łyżka stołowa ketchupu pikantnego
  • 1/2 puszki kukurydzy konserwowej
  • 1/2 puszki fasoli czerwonej
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Piersi z kurczaka myjemy, oprawiamy i kroimy na niewielkie kawałki, po czym doprawiamy słodką i ostrą papryką, a także pieprzem i solą. Na patelni rozgrzewamy masło i smażymy do zeszklenia pokrojoną wcześniej cebulkę i przekładamy do garnka. Następnie na patelni umieszczamy pokrojone mięso kurczaka i rumienimy ze wszystkich stron. Gdy kurczak będzie wystarczająco zarumieniony, przekładamy go do garnka z cebulą. Zalewamy 500 ml wody, mieszamy, przykrywamy i pozostawiamy na niewielkim ogniu do momentu, aż kurczak będzie miękki. Do przygotowanego mięsa i cebulki dodajemy obrane ze skórki, posiekane pomidory, kukurydzę, fasolę i ketchup. Mieszamy całość nie zdejmując z ognia i doprawiamy pieprzem i solą. Zdejmujemy z ognia po upływie 5 minut i gotowe!

Źródło zdjęcia: www.pixabay.com