Przepis na aromatyczną zupę z soczewicy

Kuchnia Piątek, 9 marca 2018
Oceń:
4 / 18 głosów
Przepis na aromatyczną zupę z soczewicy

Uwielbiasz zupy i szukasz coraz to nowych, ciekawych przepisów? W takim razie wypróbuj przepis na przepyszną zupę z soczewicy!

Składniki:

  • 4 łyżki zielonej soczewicy
  • 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej
  • 1 marchew
  • 2 ziemniaki
  • 1 mała pietruszka
  • kawałek selera
  • 50 gram wędzonego boczku
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżeczka mąki
  • 1 liść laurowy
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • pieprz

Przygotowanie:

Do soczewicy dolej 1 szklankę letniej wody i odstaw do namoknięcia na około 30 minut. W międzyczasie obierz wszystkie warzywa i pokrój w kostkę. W garnku zagotuj 1 litr wody. Gdy zacznie wrzeć, dodaj: soczewicę wraz z wodą, w której była namoczona, wszystkie przygotowane warzywa, ziele angielskie, liść laurowy oraz przyprawę uniwersalną. Zupę pozostaw na niewielkim ogniu do czasu, aż soczewica stanie się miękka. Wędzony boczek pokrój w paski, smaż na patelni, następnie posyp mąką i dolej 1 szklankę wywaru z zupy. Dokładnie wymieszaj i następnie umieść w garnku z pozostałymi składnikami. Doprowadź do wrzenia. Na koniec dodaj posiekany szczypiorek i dopraw do smaku pieprzem.