Pomysł na obiad: ziemniaki z farszem z kurczaka i warzyw
Lubisz ziemniaki w każdej formie i chcesz dalej z nimi poeksperymentować? W takim razie poznaj przepis na przepyszne ziemniaki z niespodzianką! Gwarantujemy, że Twoje podniebienie będzie usatysfakcjonowane.
Reklama
Składniki:
- 3 duże ziemniaki
- 250 g piersi z kurczaka, pokrojonej w paski
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1/2 czerwonej cebuli, pokrojonej w paski
- za 1/2 czerwonej, żółtej i zielonej papryki, pokrojonej w kostkę
- 1/2 limonki
- 60 g startego sera (mozzarella i cheddar)
- 1 awokado
- 30 g świeżej kolendry
- 1/2 łyżeczki zmielonego kminku
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 1 łyżeczka soli
- 55 g czerwonej fasoli z puszki
- Przekrój ziemniaki na pół i wsuń do piekarnika na wyłożonej folią aluminiową blaszce. Piecz przez około 35 minut w temperaturze 180 stopni.
- Rozgrzej na patelni oliwę, dodaj cebulę, paprykę, czosnek, kurczaka i wszystkie przyprawy. Smaż składniki na dużym ogniu, ale krótko.
- Zdejmij patelnię z ognia i dodaj fasolę.
- Zawartość patelni skrop sokiem z limonki.
- Wydrąż miąższ z upieczonych ziemniaków i napełnij te łódeczki przygotowanym na patelni farszem. Górę posyp startym na tarce serem.
- Następnie włóż ziemniaki do piekarnika na kolejne 5 minut, do roztopienia sera.
- Upieczone ziemniaki posyp drobno posiekanym awokado i świeżą kolendrą.
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Następny artykuł
Czytaj więcej
Pierogi z surowymi ziemniakami — regionalny specjał z Podlasia i Podkarpacia
Cudze chwalicie, swego nie znacie. To przysłowie jest wciąż aktualne. Tuż przed wakacjami proponujemy kulinarną podróż po tradycyjnych smakach regionalnej kuchni polskiej. Zaczynamy od Podlasia i Podkarpacia i tradycyjnych pierogów z surowymi ziemniakami!
Ziemniaki z grilla: z masłem pietruszkowym, faszerowane lub z boczkiem. W każdej postaci smakują wybornie!
Grillowane ziemniaki to wyjątkowe danie z rusztu, które co roku gości na naszym stole. Ziemniaki saute są doskonałym dodatkiem do grillowanych udek, karkówki, czy schabu. Jeśli jednak chcemy je zjeść jako danie, to warto wypróbować je z dodatkiem aromatycznego masła pietruszkowego, boczku lub z farszem w środku.
Jak wykorzystać ugotowane ziemniaki? Sprawdź 3 sposoby na wczorajsze ziemniaki!
Nie lubisz marnować jedzenia? Szukasz pomysłów jak wykorzystać produkty, których nie udało się zjeść od razu? Zobacz, co możesz wyczarować z ziemniaków. Przekonaj się jak smaczne i proste w przygotowaniu są to dania. Co więcej, robi się je bardzo szybko. Sprawdź koniecznie, jak je przygotować.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2022 ZaradnaKobieta.pl