Podjadanie w pracy może wyszczuplać, jeśli wiesz, co podjadać!

Zdrowie Kuchnia Poniedziałek, 10 grudnia 2018
Oceń:
4 / 27 głosów

Późną jesienią i zimą nasze apetyty rosną, czemu niekiedy towarzyszy niestety poszerzenie obwodu talii i bioder. Krótsze dni i zmniejszona aktywność sprzyjają tyciu, a podjadanie staje się istną zmorą. Jedząc chcemy dodać sobie energii i wigoru także w pracy. Ale mamy dla was dobrą wiadomość: można podjadać i nie tyć! Pewnie sądzicie, że teraz zaproponujemy wam sałatę albo kiełki? Nic z tych rzeczy: wiemy, że podjadając chcecie dostarczyć organizmowi więcej kalorii. Mamy więc dla was sprawdzony pomysł:

Superproduktem do podjadania zimą są orzechy!

Kaloryczne, zdrowe, a do tego nietuczące. Jak to możliwe?

Badacze wielokrotnie pochylali się nad prozdrowotnymi właściwościami orzechów. Okazuje się, że przyjmowanie ich w określonych ilościach sprzyja chudnięciu, co byłoby zasługą zawartego w nich błonnika, zapewniającego poczucie sytości. Niewielka porcja orzechów nasyci nas, doda energii i ograniczy chęć sięgnięcia po dokładkę.

A to nie jedyna korzyść z podjadania orzechów w pracy: ich spożywanie korzystnie wpływałoby na pracę mózgu, koncentrację i efektywność. 

Jeszcze nieprzekonani? Zobaczcie nasze smaczne orzechowe propozycje na jesienno-zimowe przekąski!

Głodni? A co wy na to?

Źródło: www.pixabay.com