Płaski brzuch
Kiwi to nasza tajna broń w walce o płaski brzuch. Zawiera przeciwzapalny związek enzymów, które pomagają nam pozbyć się tłuszczu z tej partii ciała. Co więcej, jeden owoc to mniej niż 50 kalorii! Błonnik w nim zawarty również wpływa na zachowanie prawidłowej wagi. Decydując się na dietę odchudzającą, nie zapominajmy o kiwi, które na pewno pomoże nam osiągnąć wymarzone rezultaty.
Wachlarz witamin
Kiwi to źródło istotnych dla zdrowego funkcjonowania organizmu substancji odżywczych. Mało kto wie, że jeden owoc wystarcza, by zaspokoić dzienne zapotrzebowanie dorosłego człowieka na witaminę C. Znajdziemy w nim także spore pokłady witaminy E, która korzystnie wpływa na odporność naszego organizmu, a także pomaga obniżyć poziom cholesterolu. Kiwi polecane jest również kobietom w ciąży, bowiem z uwagi na wysoką zawartość kwasu foliowego, wpływa na zapobieganie wadom rozwojowym dziecka. Owoce kiwi wplecione w codzienną dietę wspierają pobudzenie trawienia, a także wpływają na prawidłową pracę serca.
Piękna skóra
Ze względu na wysoką zawartość witaminy C, kiwi korzystnie oddziałuje na wygląd naszej skóry. Stymuluje produkcję kolagenu, chroni przed wolnymi rodnikami, a nawet zapobiega powstawaniu zmarszczek. Regularne sięganie po ten niepozorny owoc z pewnością zaprocentuje widocznym odmłodzeniem naszej skóry.
Inspiracje – oryginalne pomysły na wykorzystanie kiwi w naszej kuchni
Smoothie z kiwi, awokado, jabłkiem i szpinakiem
Składniki:
- 400 ml jogurtu naturalnego
- 2 duże garście świeżych liści szpinaku baby
- ½ dużego jabłka (lub jedno małe)
- 3 owoce kiwi
- ½ awokado
- 1 łyżeczka nasion chia (opcjonalnie)
- Dokładnie myjemy i osuszamy liście szpinaku.
- Owoce kiwi obieramy i kroimy na mniejsze kawałki.
- Tak samo postępujemy z awokado i jabłkiem.
- Do robota kuchennego/blendera wlewamy jogurt naturalny, a następnie dodajemy kolejno przygotowane składniki.
- Całość blendujemy. Smoothie najlepiej smakuje zaraz po przygotowaniu.
Domowy kisiel z kiwi
Składniki:
- 3 szklanki wody
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
- 4 dojrzałe owoce kiwi
- Owoce kiwi obieramy, a następnie miksujemy blenderem.
- Do garnka wlewamy wodę, dodajemy cukier i gotujemy.
- Gdy doprowadzimy zawartość garnka do wrzenia, dodajemy rozmieszaną w połowie szklanki wody mąkę ziemniaczaną.
- Ponownie doprowadzamy do wrzenia i odstawiamy z ognia.
- Do tak przygotowanej podstawy dodajemy zmiksowane owoce kiwi i dokładnie mieszamy. Kisiel najlepiej smakuje zaraz po przygotowaniu.
Foto: www.pixabay.com