Dieta upiększająca. Odcinek 4: Kiwi

Zdrowie Uroda Kuchnia Niedziela, 3 lutego 2019
Oceń:
4 / 24 głosów
Dieta upiększająca. Odcinek 4: Kiwi

Kiwi to orzeźwiający i niezwykle zdrowy owoc, jednak przez wielu z nas wciąż nie jest on odpowiednio doceniany. Zawarte w nim substancje odżywcze potrafią zdziałać cuda dla zdrowia i urody. Niewątpliwą zaletą jest również jego dostępność – kiwi, w przeciwieństwie do owoców i warzyw sezonowych, możemy znaleźć w sklepach niemal przez cały rok.

Płaski brzuch

Kiwi to nasza tajna broń w walce o płaski brzuch. Zawiera przeciwzapalny związek enzymów, które pomagają nam pozbyć się tłuszczu z tej partii ciała. Co więcej, jeden owoc to mniej niż 50 kalorii! Błonnik w nim zawarty również wpływa na zachowanie prawidłowej wagi. Decydując się na dietę odchudzającą, nie zapominajmy o kiwi, które na pewno pomoże nam osiągnąć wymarzone rezultaty.

Wachlarz witamin

Kiwi to źródło istotnych dla zdrowego funkcjonowania organizmu substancji odżywczych. Mało kto wie, że jeden owoc wystarcza, by zaspokoić dzienne zapotrzebowanie dorosłego człowieka na witaminę C. Znajdziemy w nim także spore pokłady witaminy E, która korzystnie wpływa na odporność naszego organizmu, a także pomaga obniżyć poziom cholesterolu. Kiwi polecane jest również kobietom w ciąży, bowiem z uwagi na wysoką zawartość kwasu foliowego, wpływa na zapobieganie wadom rozwojowym dziecka. Owoce kiwi wplecione w codzienną dietę wspierają pobudzenie trawienia, a także wpływają na prawidłową pracę serca.

Piękna skóra

Ze względu na wysoką zawartość witaminy C, kiwi korzystnie oddziałuje na wygląd naszej skóry. Stymuluje produkcję kolagenu, chroni przed wolnymi rodnikami, a nawet zapobiega powstawaniu zmarszczek. Regularne sięganie po ten niepozorny owoc z pewnością zaprocentuje widocznym odmłodzeniem naszej skóry.

Inspiracje – oryginalne pomysły na wykorzystanie kiwi w naszej kuchni

Smoothie z kiwi, awokado, jabłkiem i szpinakiem

Składniki:

400 ml jogurtu naturalnego
2 duże garście świeżych liści szpinaku baby
½ dużego jabłka (lub jedno małe)
3 owoce kiwi
½ awokado
1 łyżeczka nasion chia (opcjonalnie)

Dokładnie myjemy i osuszamy liście szpinaku. Owoce kiwi obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Tak samo postępujemy z awokado i jabłkiem. Do robota kuchennego/blendera wlewamy jogurt naturalny, a następnie dodajemy kolejno przygotowane składniki. Całość blendujemy. Smoothie najlepiej smakuje zaraz po przygotowaniu.

Domowy kisiel z kiwi

Składniki:

3 szklanki wody
2 łyżki cukru trzcinowego
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
4 dojrzałe owoce kiwi

Owoce kiwi obieramy, a następnie miksujemy blenderem. Do garnka wlewamy wodę, dodajemy cukier i gotujemy. Gdy doprowadzimy zawartość garnka do wrzenia, dodajemy rozmieszaną w połowie szklanki wody mąkę ziemniaczaną. Ponownie doprowadzamy do wrzenia i odstawiamy z ognia. Do tak przygotowanej podstawy dodajemy zmiksowane owoce kiwi i dokładnie mieszamy. Kisiel najlepiej smakuje zaraz po przygotowaniu.

Foto: www.pixabay.com