Dieta upiększająca. Odcinek 7: Imbir
Imbir to wciąż niedoceniane bogactwo witamin i wartości odżywczych. Warto wprowadzić go do naszej diety, przyniesie on wiele korzyści naszej urodzie, wesprze odporność organizmu i wpłynie na dobre samopoczucie. Korzeń imbiru w naszej kuchni może okazać się też źródłem wielu kulinarnych inspiracji. Najczęściej wykorzystywany jest on jako dodatek do herbaty, jednak może też urozmaicać smak wielu potraw i koktajli.
Reklama
Imbir dostępny jest aktualnie w wielu sklepach, mimo że jego cena nie jest szczególnie niska, warto zainwestować w ten zdrowy, a zarazem upiększający składnik diety. Może on stanowić dodatek do zup, wzbogacać smak i działanie rozgrzewającej zimowej herbaty, a nawet dodawać charakteru domowym wypiekom.
Koniecznie sięgnijmy po niego po wyczerpujących treningach na siłowni.
Korzeń imbiru to także gwarancja zwiększonej odporności organizmu. Gdy zbliża się choroba, wykorzystajmy jego cenne właściwości, działa on bowiem przeciwwirusowo, a także blokuje tworzenie się nadmiaru śluzu w płucach i nosie. W ten sposób pomaga nam bezpośrednio walczyć z katarem oraz mokrym kaszlem.
Dzięki temu regularne spożywanie imbiru zagwarantować nam może młodzieńczy wygląd i zdrową, lśniącą cerę.
Imbir dla zdrowia
Korzeń imbiru polecany jest zwłaszcza osobom cierpiącym na zaburzenia trawienia. Okazuje się on niezwykle pomocny w leczeniu wzdęć, działa też rozkurczowo i reguluje proces trawienia. Może także wpływać na łagodzenie odczuwania mdłości, dlatego będzie doskonałym wyborem dla osób z chorobą lokomocyjną, w trakcie chemioterapii, a nawet dla kobiet w ciąży. Co ciekawe, imbir łagodzi też bóle mięśniowe będące następstwem intensywnych ćwiczeń fizycznych.Reklama
Imbir dla urody
Używając korzenia imbiru w naszej kuchni, zapewnić sobie możemy zdrową i promienną skórę. Wykazuje on silne działanie przeciwzapalne, a co za tym idzie wpływa na zmniejszenie zaczerwienienia skóry. Zawarta w nim substancja fitochemiczna, tak zwany gingerol, skutecznie powstrzymuje mechanizm starzenia się komórek.Reklama
Inspiracja - oryginalny pomysł na wykorzystanie imbiru w naszej kuchni
Krem z marchewki z imbirem i mlekiem kokosowym- Składniki:
- 1,5 litra wody
- 800 g marchwi
- 1 średnia cebula
- 2 średnie ziemniaki
- 3 ząbki czosnku
- 3 cm kawałek imbiru
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
- ¼ łyżeczki curry
- ¼ łyżeczki kurkumy
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- 2 łyżki masła
- szczypta cukru
- natka pietruszki
- ½ puszki mleka kokosowego
- Obierz marchewkę i ziemniaki, a następnie je pokrój (ziemniaki w kostkę, marchewkę w talarki).
- Średniej wielkości cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.
- Masło rozpuść w garnku, po czym dodaj do niego posiekaną cebulę, szczyptę cukru i sól. Całość zeszklij na maśle.
- Do zeszklonej cebuli dodaj marchew, ziemniaki, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz starty na drobnej tarce imbir.
- Dosyp pozostałe przyprawy i smaż przez chwilę.
- Zawartość garnka zalej wodą (około 1,5 litra) i gotuj do miękkości.
- Po ugotowaniu zupę zmiksuj blenderem na krem, a potem ponownie dopraw (wedle uznania) i znów doprowadź do wrzenia.
- Poczekaj aż odrobinę wystygnie, po czym dodaj do całości mleko kokosowe i dokładnie wymieszaj.
- Zupę podawaj gorącą, posypaną drobno posiekaną natką pietruszki.
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Następny artykuł
Czytaj więcej
Ból brzucha i gorączka – co oznaczają te objawy?
Ból brzucha i gorączka to dość powszechne objawy, które występują zarówno u dzieci, jak i u dorosłych. Pojawiające się sporadycznie i oddzielnie zwykle nie stanowią powodu do niepokoju – mogą być symptomem przejedzenia i niestrawności (w przypadku bólu brzucha) czy też sezonowej infekcji (w przypadku podwyższonej temperatury). W pewnych okolicznościach wymagają jednak konsultacji z lekarzem. Sprawdź, kiedy z bólem brzucha i gorączką trzeba udać się do specjalisty.
Shot na odporność: Wzmocnij swój organizm naturalnie
Czy zastanawiałaś się kiedyś, jak wzmocnić swoją odporność w naturalny sposób? Jeśli tak, to warto spróbować shotów na odporność. Ten prosty i smaczny napój może pomóc Ci utrzymać zdrowie i chronić organizm przed infekcjami. W tym artykule podzielimy się przepisem na shot na odporność oraz opowiemy o jego właściwościach zdrowotnych. Dodatkowo, podamy kilka porad, które pomogą Ci w przygotowaniu tego napoju.
Co daje przyjmowanie kolagenu?
Przyjmowanie kolagenu może mieć wiele korzyści dla naszego organizmu. Kolagen jest jednym z najważniejszych białek występujących w naszym ciele i odgrywa kluczową rolę w utrzymaniu zdrowia skóry, stawów, kości i włosów. W tym artykule dowiesz się, jakie są główne zalety przyjmowania kolagenu i dlaczego warto go uwzględnić w swojej codziennej diecie.
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl