Dieta upiększająca. Odcinek 10: Cukinia
Właściwości odżywcze cukinii mogą pozytywnie wpływać na nasze zdrowie i urodę, a także wspierać działanie diet odchudzających. Cukinia to warzywo niezwykle wartościowe, lekkostrawne, a jednocześnie smaczne.
Reklama
Cukinia może stać się ciekawą inspiracją do tworzenia w naszej kuchni wielu zdrowych i pysznych potraw. Można ją spożywać na surowo, ale i wykorzystywać do przyrządzania dań podawanych na ciepło. Nie jest trudno dostępna, ani szczególnie droga, warto zatem wprowadzić ją do naszej codziennej diety.
Cukinię przekrój na pół, wydrąż gniazda nasienne, a następnie podziel warzywo na paski. Obierz ząbki czosnku. Wszystkie trzy składniki podsmaż na oleju w garnku aż do zeszklenia. Obierz ziemniaki i pokrój je w kostkę. Dodaj do zeszklonych uprzednio składników i zalej gorącym bulionem warzywnym. Wszystko gotuj aż do uzyskania miękkości. Kiedy wszystkie składniki będą już miękkie, zdejmij garnek z gazu, a jego zawartość zblenduj na gładką masę i uzupełnij solą oraz pieprzem do smaku. Zupę podawaj przyozdobioną kleksem ze śmietany lub jogurtu i listkiem mięty.
Foto: www.pixabay.com
Cukinia dla urody i szczupłej sylwetki
Cukinia to przede wszystkim niezastąpiony składnik zdrowej, odchudzającej diety. Jedno warzywo dostarcza nam jedynie około 20 kalorii, a jednocześnie posiada sporo cennych substancji odżywczych. Spożywanie cukinii wpływa na odkwaszenie organizmu oraz reguluje proces trawienia. Zawarty w niej błonnik zapewnia poczucie sytości i hamuje nadmierny apetyt – może się to przydać zwłaszcza osobom starającym się o zgubienie kilku kilogramów. Cukinia zawiera także sporą dawkę witamin C i A oraz kwas foliowy, niezbędny dla zachowania zdrowych włosów i mocnych paznokci.Reklama
Cukinia dla zdrowia
Jeśli wprowadzimy do naszej codziennej diety cukinię, przyniesie ona niezliczone korzyści naszemu zdrowiu. To na pierwszy rzut oka niepozorne warzywo zawiera w sobie sporą dawkę luteiny, dzięki której wspomaga wzrok i zapobiega schorzeniom związanym z widzeniem. Cukinia wzmacnia też krzepienie krwi, a nawet wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Okazuje się także niezmiernie pomocna w leczeniu dolegliwości związanych z trawieniem i układem pokarmowym: wspiera leczenie wrzodów żołądka i dwunastnicy, zgagi oraz nadkwaśności.Inspiracja – oryginalny pomysł na wykorzystanie cukinii w naszej kuchni
Zupa krem z cukinii Składniki: 1-1,5 l bulionu warzywnego 1 duża cukinia 2 średniej wielkości ziemniaki 1 średniej wielkości cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka oleju do smażenia szczypta soli szczypta pieprzu śmietana lub jogurt naturalny świeże listki mięty Cebulę obierz i pokrój w piórka.Reklama
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Następny artykuł
Czytaj więcej
Czy ciastka owsiane są zdrowe?
Ciastka owsiane często kojarzą się z domowymi wypiekami pełnymi smaku i naturalności. Ale czy rzeczywiście możemy je uznać za zdrowe? Przyjrzyjmy się, jak płatki owsiane wpływają na wartość odżywczą tych popularnych przysmaków oraz na co zwracać uwagę przy wyborze sklepowych ciastek owsianych.
Ból brzucha i gorączka – co oznaczają te objawy?
Ból brzucha i gorączka to dość powszechne objawy, które występują zarówno u dzieci, jak i u dorosłych. Pojawiające się sporadycznie i oddzielnie zwykle nie stanowią powodu do niepokoju – mogą być symptomem przejedzenia i niestrawności (w przypadku bólu brzucha) czy też sezonowej infekcji (w przypadku podwyższonej temperatury). W pewnych okolicznościach wymagają jednak konsultacji z lekarzem. Sprawdź, kiedy z bólem brzucha i gorączką trzeba udać się do specjalisty.
Co daje przyjmowanie kolagenu?
Przyjmowanie kolagenu może mieć wiele korzyści dla naszego organizmu. Kolagen jest jednym z najważniejszych białek występujących w naszym ciele i odgrywa kluczową rolę w utrzymaniu zdrowia skóry, stawów, kości i włosów. W tym artykule dowiesz się, jakie są główne zalety przyjmowania kolagenu i dlaczego warto go uwzględnić w swojej codziennej diecie.
Reklama
Reklama
© 2025 ZaradnaKobieta.pl