Dieta upiększająca. Odcinek 9: Jarmuż

Zdrowie Uroda Kuchnia Piątek, 8 lutego 2019
Oceń:
4 / 25 głosów
Dieta upiększająca. Odcinek 9: Jarmuż

Jarmuż uznawany jest za jeden z najbogatszych w składniki odżywcze pokarmów na świecie. Argumentów przemawiających za jego cudownym wpływem na zdrowie i urodę wymienić można naprawdę wiele. Możemy go znaleźć w sklepach ze zdrową żywnością, ale od jakiegoś czasu bez większych problemów kupimy go także w supermarketach.

Liście jarmużu przyrządzić możemy na wiele sposobów. Doskonale smakują podane na ciepło, jednak w surowej postaci wzbogacać mogą smak oraz wartość odżywczą sałatek lub pożywnych koktajli.

Jarmuż dla urody

Bogactwo witamin zawarte w jarmużu to źródło tak licznych korzyści dla urody, że jest on w stanie zastąpić niejeden kosztowny kosmetyk. W jednej szklance tego zielonego sprzymierzeńca piękna znajdziemy aż 200% dziennego zapotrzebowania na witaminę A, która w widoczny sposób wpłynąć może na wygładzenie skóry. Ta sama ilość jarmużu stanowi 130% zalecanej w ciągu dnia dawki witaminy C, wspierającej produkcję kolagenu. Co więcej, spożywając szklankę tego warzywa, zapewniamy sobie aż 684% zapotrzebowania na witaminę K, wspierając tym samym funkcjonowanie naszych naczyń krwionośnych. Wszystkie trzy wymienione powyżej witaminy wspólnie działają na rzecz prawidłowej pracy gruczołów łojowych, hamując nadmierne wydzielanie sebum. Wprowadzenie jarmużu do naszej diety skutkować może zatem wyjątkowymi, upiększającymi korzyściami. Pamiętajmy jednak, by przygotowując go na ciepło, nadmiernie nie podgrzewać liści – grozi to utratą cennych właściwości.

Jarmuż dla zdrowia

Składniki odżywcze, które znajdziemy w jarmużu, wpływają dobroczynnie nie tylko na urodę i kondycję skóry, ale i na stan naszego zdrowia. Bardzo duża ilość cennego przeciwutleniacza, tak zwanego sulforafanu, wpływa na działanie antynowotworowe jarmużu. Warto wspomnieć, że liście tego warzywa skutecznie regulują także pracę układu sercowo-naczyniowego. Znaczna zawartość potasu, którą w nich znajdziemy, udrażnia naczynia krwionośne, dzięki czemu krew krąży w nich swobodnie. Wspomniana już wcześniej witamina C także korzystnie oddziałuje na stan naczyń krwionośnych, ma także swój udział w zapobieganiu miażdżycy.

Inspiracja – oryginalny pomysł na wykorzystanie jarmużu w naszej kuchni

Koktajl z jarmużu i bananów

Składniki:

150 g jarmużu
2 banany
1 szklanka naturalnej maślanki
1 łyżeczka miodu (najlepiej manuka)
sok wyciśnięty z ½ limonki
1 łyżeczka nasion chia

Umyj i osusz liście jarmużu, a następnie włóż je do robota kuchennego/blendera. Banany obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Dodaj je do jarmużu, zalej maślanką, miodem i sokiem z limonki. Na koniec wsyp łyżeczkę nasion chia i wszystko dokładnie zblenduj. Koktajl najlepiej smakuje zaraz po przygotowaniu.

Foto: www.pixabay.com
Źródło: Hart J., Eat pretty. Jedz i bądź piękna, Kraków 2017