Składniki:
- 4 łyżki zielonej soczewicy
- 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej
- 1 marchew
- 2 ziemniaki
- 1 mała pietruszka
- kawałek selera
- 50 gram wędzonego boczku
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- 1 łyżeczka mąki
- 1 liść laurowy
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- pieprz
Przygotowanie:
Do soczewicy dolej 1 szklankę letniej wody i odstaw do namoknięcia na około 30 minut. W międzyczasie obierz wszystkie warzywa i pokrój w kostkę. W garnku zagotuj 1 litr wody. Gdy zacznie wrzeć, dodaj: soczewicę wraz z wodą, w której była namoczona, wszystkie przygotowane warzywa, ziele angielskie, liść laurowy oraz przyprawę uniwersalną. Zupę pozostaw na niewielkim ogniu do czasu, aż soczewica stanie się miękka. Wędzony boczek pokrój w paski, smaż na patelni, następnie posyp mąką i dolej 1 szklankę wywaru z zupy. Dokładnie wymieszaj i następnie umieść w garnku z pozostałymi składnikami. Doprowadź do wrzenia. Na koniec dodaj posiekany szczypiorek i dopraw do smaku pieprzem.