Dieta upiększająca. Odcinek 14: Orzech włoski
Orzechy włoskie dostępne są w sklepach przez cały rok, możemy zakupić je w łupinkach lub zdecydować się na opcję znacznie wygodniejszą i oszczędzającą nasz czas – czyli orzechy łuskane. To najpopularniejszy w naszym kraju gatunek orzechów, wprowadzenie ich do codziennej diety pozwoli cieszyć się licznymi korzyściami zdrowotnymi, a przy okazji doskonałym smakiem wzbogaconych nimi dań.
Orzechy włoskie dla urody
Orzechy włoskie w diecie to niekwestionowane wsparcie dla właściwej kondycji naszej skóry i włosów.
Zawierają one cenne tłuszcze, minerały i białko, które chronią przed negatywnym wpływem suchego zimowego powietrza. Dodatkowo wzbogacone są też o kwasy omega-3, które wzmacniają naszą skórę i zapewniają jej promienny wygląd. Minerały zawarte w orzechach (zwłaszcza cynk) sprzyjają zdrowiu skóry głowy i reszty ciała. Właśnie dlatego wyciągi z nich znalazły zastosowanie w produkcji wielu kremów pielęgnacyjnych, przeznaczonych przede wszystkim do cery trądzikowej i tłustej. Istotne znaczenie dla urody ma także duża dawka witaminy E, która również wspiera nienaganną kondycję skóry.
Orzechy dla zdrowia
Orzechy włoskie to cenne źródło fosforu, dlatego pozytywnie oddziałują one na pracę mózgu i usprawniają procesy myślowe. Ich wykorzystanie w diecie może okazać się bardzo przydatne dla osób wykonujących pracę umysłową, a także uczących się. Orzechy włoskie stanowią też wsparcie w stanach przemęczenia, wzmożonego stresu, a także w przypadku nawracającej bezsenności. Wszystko to za sprawą dużej zawartości kwasu lanolinowego, kwasu foliowego i magnezu. Regularne spożywanie orzechów wywiera korzystny wpływ na pracę układu krążenia.
Zawarte w nich kwasy tłuszczowe i roślinne sterole pomagają obniżyć poziom złego cholesterolu we krwi oraz działają przeciwzapalnie. Dzięki produkcji tlenku azotu oraz dużej zawartości żelaza, orzechy włoskie potrafią usprawniać dopływ krwi do skóry oraz poprawiać stan dotlenienia naszej krwi. Wielu z nas uważa je za produkt tuczący, przez co niesłusznie unikamy ich podczas diet odchudzających. Jedzenie ich z umiarem nie grozi przybraniem na wadze, zdrowa porcja to około czternaście połówek orzecha.
Inspiracja – oryginalny pomysł na wykorzystanie orzechów dla naszej urody
Maseczka peelingująca z orzechów włoskich
Składniki:
2 łyżki miodu ½ szklanki orzechów włoskich ⅓ szklanki mleka
Orzechy włoskie obierz z łupinek i zgnieć je jak najdrobniej, następnie zalej ciepłym mlekiem i wymieszaj tak, by uzyskać jednolitą konsystencję. Dodaj miód, ponownie wymieszaj i poczekaj, aż orzechy napęcznieją, a papka ostygnie. Maseczkę nakładaj na twarz i dekolt na około 10 minut, wsmarowując ją w skórę kolistymi ruchami. Po upływie zalecanego czasu spłucz ją obficie letnią wodą.