Jaja wielkanocne – sprawdź, w ilu potrawach będą potrzebne

Kuchnia Wtorek, 12 marca 2019
Oceń:
4 / 11 głosów
Jaja wielkanocne – sprawdź, w ilu potrawach będą potrzebne

Nie sposób wyobrazić sobie dań wielkanocnych bez jajek na twardo. Przeważnie są bazą sałatek i zup. Można je faszerować zarówno warzywami, szynką, jak i rybami, np. śledziem lub łososiem. Chociaż smakują wyśmienicie podane z majonezem lub sosem tatarskim, to warto skorzystać z bardziej kreatywnych przepisów. Jajka w cieście francuskim? A może jajka na twardo w kształcie serca? Możliwości są ogromne!

Jajka po szkocku

Przepis na jajka w tej odsłonie to tradycyjne szkockie śniadanie, które bez problemu możemy przygotować w domu i które coraz częściej gości na polskich stołach w okresie wielkanocnym. To nic innego jak klops z mięsa z jajkiem w środku. Brzmi niepozornie, jednak danie jest wyśmienite! Do przygotowania będą potrzebne jajka, biała kiełbasa, cebula, musztarda angielska, natka pietruszki, bułka tarta oraz przyprawy. Znakomicie smakuje zarówno na ciepło, jak i zimno.

Jajka faszerowane tuńczykiem

Potrawy wielkanocne nie mogą obyć się bez ryb, dlatego kolejną propozycją są jajka faszerowane tuńczykiem. Danie jest niezwykle proste i można przygotować je bardzo szybko tuż przed przybyciem gości na świąteczne śniadanie. Do przyrządzenia tej jajecznej przystawki potrzebne będą jajka na twardo, tuńczyk w sosie własnym, tarty chrzan, posiekana natka pietruszki oraz majonez. Jajka z farszem można przyozdobić plasterkami rzodkiewki.

Jajka w cieście francuskim

Oprócz tradycyjnych faszerowanych jajek warto podać na wielkanocny stół bardziej efektowne i pyszne danie. Ciasto francuskie możemy wykorzystać do wielu dań, jednak idealnie komponuje się właśnie z jajkami na twardo. Na wykrawanych kółkach z ciasta francuskiego wystarczy położyć plastry jajek na twardo i zapiec w piekarniku. Sekretem udanej potrawy są czarnuszka oraz Sos tatarski WINIARY.

Jajka w galarecie

Tradycyjne mięsne „nóżki” warto nieco urozmaicić, dodając plasterki jajek na twardo. Za ten przepis należy zabrać się kilka godzin przed przybyciem gości ze względu na czas tężenia galaretki. Podstawowymi składnikami tego dania są żelatyna, polędwica drobiowa, bulion warzywny, natka pietruszki oraz według uznania – groszek zielony i papryka marynowana.

Jajka z szynką i kukurydzą w sosie majonezowym

Jaja wielkanocne nie muszą zawierać farszu, można je również polać znakomitym sosem. Przepis na sos jest niezwykle prosty: należy wymieszać drobno pokrojoną szynkę, kukurydzę, posiekany szpinak, koperek i szczypiorek oraz dodać majonez i jogurt naturalny. To szybkie i pyszne danie, które przypadnie do gustu każdemu z gości.

Jajka w koszulkach (jajka poche)

Jajka w koszulkach wymagają tylko trzech składników: wystarczą jajko, ocet i sól. Są bardzo smaczną wersją tradycyjnych sadzonych jajek. Wystarczy wbić jajko do miseczki i zagotować wodę z octem. Następnie po zagotowaniu trzeba zmniejszyć ogień i za pomocą łyżki zrobić wir w wodzie i wlać jajko. Dzięki gotowaniu przez 2-3 minuty białko zetnie się, a żółto będzie delikatnie płynne. Jajka można podawać ze świeżym chlebem na listku sałaty.

Jajka na twardo w kształcie serca

Jajka w kształcie serca będą prawdziwym hitem na świątecznym stole! Jak uzyskać ten efekt? Trzeba z kartonika zrobić rynienkę w kształcie litery „V”, ugotowane i obrane jajka włożyć do rynienki, przycisnąć pałeczką (np. do sushi) i ustabilizować gumką. Jajka powinny być ciepłe, a następnie należy schłodzić je w lodówce. Serduszka jajeczne idealnie komponują się z sosem przygotowanym z majonezu, kaparów, koperku, masła i przypraw. Można podawać z pieczywem tostowym.

Artykuł sponsorowany