canva.com
Pad Thai z orzechami nerkowca – przepis który Cię zaskoczy!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Pad thai to najpopularniejsze tradycyjne danie kuchni tajskiej przygotowywane na bazie makarony ryżowego. Smaczna, niezwykle aromatyczna i przede wszystkim łatwa w przygotowaniu potrawa to gratka dla fanów azjatyckiego jedzenia. Kompozycja smaków takich jak ostry, słony, kwaśny oraz słodki czyni danie niepowtarzalnym, więc koniecznie musisz je spróbować! Wyjaśniamy jak zrobić tradycyjne pad thai z kurczakiem i orzechami nerkowca.
Reklama
Jak przygotować domowy sos do pad thai
Podstawą większość azjatyckich dań jest oczywiście sos, który wzbogaca potrawy o to, co w kuchni azjatyckiej najważniejsze – smak umami.
Składniki na sos do pad thai:- sok z połówki limonki
- 2 łyżki pasty tamaryndowej
- 4 łyżki sosu rybnego
- 3 łyżki wody
- 1 łyżka ostrego sosu sriracha
- 2 łyżki cukru
Przygotowanie sosu polega na dodaniu wszystkich składników do szklanki i ich wymieszaniu. Mieszaj do całkowitego rozpuszczenia się cukru – aby usprawnić ten proces, użyj ciepłej wody.
canva.com
Pad thai z orzechami nerkowca – przepis
List składników:- przygotowany wcześniej sos do pad thai
- 100 g piersi z kurczaka
- 100 g makaronu ryżowego
- ćwiartka limonki
- orzechy nerkowca (wystarczy garść)
- garść kiełków fasoli mung
- 2 ząbki czosnku
- kawałek świeżego imbiru
- olej roślinny do smażenia
- posiekana dymka
Jak zrobić pad thai krok po kroku
Reklama
Jeśli masz już wszystkie składniki, to czas przejść do przygotowania, które trwa zaledwie kilka chwil. Najważniejsze w tym przepisie jest to, aby nie gotować makaronu!
- Makaron ryżowy zalej zimną wodą i mocz przez 30 minut. Ugotowanie go we wrzątku sprawi, że stanie się jedną kleistą bryłą – nie chcesz tego, zaufaj mi
- Na dużej patelni lub klasycznym woku ze stali węglowej rozgrzej 2 łyżki oleju roślinnego, dodaj posiekany drobno czosnek oraz imbir i podsmaż pokrojonego w drobne kawałki kurczaka
- Następnie dorzuć makaron i podsmażaj dynamicznie mieszając przez ok. 3-4 minuty
- Wlej przygotowany wcześniej sos, wszystko dokładnie wymieszaj i poczekaj na jego delikatne zredukowanie. Każda nitka makaronu ryżowego powinna przybrać lekko brązowy kolor
- Na koniec dodaj kiełki fasoli oraz posiekaną drobno dymkę. Całość przemieszaj dwukrotnie i zdejmij z ognia
- Nałożoną na talerz porcję pad thai posyp rozgniecionymi orzechami nerkowca i skrop sokiem z ćwiartki limonki
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Następny artykuł
Czytaj więcej
Obłędny sernik z musem pistacjowym. Pyszny deser na Dzień Matki
Zbliża się Dzień Matki, więc czas pomyśleć o tym, aby zaskoczyć bliskie osoby pysznym deserem. Jedną z naszych topowych, obłędnie pysznych propozycji jest delikatny sernik z musem pistacjowym. Uwaga! Ten smak uzależnia.
Arbuzowy chłodnik z fetą i miętą - idealna zupa na upały istnieje
Zbliżające się wakacje zachęcają do zmiany diety na lekką, niskokaloryczną i orzeźwiającą. Doskonałą propozycją będzie zatem chłodnik z arbuza z dodatkiem sera feta oraz aromatycznej mięty. To jest pyszne!
Krem z kalafiora. Dodaj ser gorgonzola, aby odkryć nowy i niebanalny smak!
Kalafior nieodzownie kojarzy nam się z pyszną, nowalijkową i wiosenną zupą od babci. Dziś przygotujemy pyszny krem kalafiorowy z dodatkiem intensywnie pachnącego sera gorgonzola. Palce lizać!
Reklama
Reklama
© 2022 ZaradnaKobieta.pl