Przepis na gofry - pomysł na pyszne śniadanie i nie tylko!

Kuchnia Wtorek, 9 kwietnia 2019
Oceń:
4 / 32 głosów

Idealnie przyrządzone gofry powinny być puszyste i lekkie, a jednocześnie chrupiące. Mogą one stanowić bazę zarówno dla słodkich, jak i bardzo wytrawnych potraw, dlatego świetnie nadają się nie tylko na śniadanie. Połączenie ich z wybranymi składnikami pozwoli nam stworzyć smaczny, pożywny i wspaniale wyglądający posiłek.

Gofry to cudowne wspomnienie z dzieciństwa dla wielu z nas, często kojarzą się także z beztroskimi wakacjami nad morzem i spacerami po promenadach letnich miejscowości. Możemy przemycić te dobre skojarzenia do codziennego menu, wykorzystując potencjał gofrów jako podstawę dla smacznych, bardzo urozmaiconych posiłków. Podanie chrupiących wafelków z owocami to kusząca propozycja na pożywne śniadanie, jednak łącząc je z wytrawnymi dodatkami możemy stworzyć potrawę nadającą się także na obiad lub kolację. Przygotowanie gofrów jest proste i nie wymaga wielu składników, nie zajmie nam także wiele czasu. Do ich przyrządzenia potrzebować będziemy gofrownicy.

Przepis na gofry

Składniki:

2 szklanki mąki pszennej
2 szklanki mleka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
1-2 stołowe łyżki drobnego cukru
1/3 szklanki oleju słonecznikowego
2 jaja kurze (żółtka oddzielone od białek)

W dużej misce za pomocą blendera lub robota kuchennego zmiksuj mąkę, mleko, proszek do pieczenia, sól, cukier, olej i żółtka. Białka upij na sztywną pianę i bardzo delikatnie wymieszaj z ciastem. Porcję ciasta przelej do rozgrzanej gofrownicy i piecz około 2-3 minuty - aż do uzyskania rumianego koloru i właściwej chrupkości. Przed podaniem gofry uzupełnij wybranymi przez siebie dodatkami.

Zobacz też: Domowy majonez: przepis na domowy majonez idealny na Wielkanoc i nie tylko!

Źródło: pl.pinterest.com