Gofry to cudowne wspomnienie z dzieciństwa dla wielu z nas, często kojarzą się także z beztroskimi wakacjami nad morzem i spacerami po promenadach letnich miejscowości. Możemy przemycić te dobre skojarzenia do codziennego menu, wykorzystując potencjał gofrów jako podstawę dla smacznych, bardzo urozmaiconych posiłków. Podanie chrupiących wafelków z owocami to kusząca propozycja na pożywne śniadanie, jednak łącząc je z wytrawnymi dodatkami możemy stworzyć potrawę nadającą się także na obiad lub kolację. Przygotowanie gofrów jest proste i nie wymaga wielu składników, nie zajmie nam także wiele czasu. Do ich przyrządzenia potrzebować będziemy gofrownicy.
Przepis na gofry
Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
2 szklanki mleka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
1-2 stołowe łyżki drobnego cukru
1/3 szklanki oleju słonecznikowego
2 jaja kurze (żółtka oddzielone od białek)
W dużej misce za pomocą blendera lub robota kuchennego zmiksuj mąkę, mleko, proszek do pieczenia, sól, cukier, olej i żółtka. Białka upij na sztywną pianę i bardzo delikatnie wymieszaj z ciastem. Porcję ciasta przelej do rozgrzanej gofrownicy i piecz około 2-3 minuty - aż do uzyskania rumianego koloru i właściwej chrupkości. Przed podaniem gofry uzupełnij wybranymi przez siebie dodatkami.
Zobacz też: Domowy majonez: przepis na domowy majonez idealny na Wielkanoc i nie tylko!