Szparagi zielone i białe - zdrowy składnik wiosennej diety. Przepis na zupę krem ze szparagów

Kuchnia Poniedziałek, 8 kwietnia 2019
Oceń:
4 / 30 głosów

Kwiecień to początek sezonu na szparagi - zarówno białe, jak i zielone. Pojawienie się tego bogatego w cenne substancje odżywcze warzywa warto wykorzystać w naszej kuchni, zwłaszcza że dostępne jest w sklepach zaledwie przez kilka tygodni. Szparagi to podstawa wielu smacznych i pożywnych dań, a dzięki niskiej zawartości kalorii idealnie nadają się one do uzupełnienia jadłospisu zdrowej diety odchudzającej. 

Szparagi najlepiej smakują ugotowane na wodzie lub na parze i podane bez żadnych dodatków, lecz mogą stanowić też bazę dla wielu oryginalnych i smacznych potraw. Szparagi zielone są najcieńsze ze wszystkich odmian, charakteryzują się ostrym i najbardziej wyrazistym smakiem. Co więcej, są także bardzo miękkie i nie trzeba ich obierać przed gotowaniem. Białe szparagi mają średnią grubość, a ich smak jest znacznie łagodniejszy. Przed ugotowaniem wymagają obrania, przez co tracą niestety sporą część cennych wartości odżywczych.

Szparagi - wartości odżywcze i kalorie

Szparagi są źródłem wielu witamin i składników mineralnych. Młode pędy warzywa zawierają śladową ilość tłuszczu, dostarczają za to cennych wartości odżywczych, niezbędnych dla utrzymania zdrowia organizmu oraz szczupłej sylwetki. W szparagach znajdziemy spore ilości witaminy C, kwasu foliowego, beta-karotenu, witaminy E, ryboflawiny, a także niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania potas, magnez, cynk i żelazo. Szparagi charakteryzują się niskim indeksem glikemicznym, dlatego idealnie nadają się do uzupełnienia diety osób borykających się z cukrzycą oraz insulinoodpornością. Co ciekawe, 100 g młodych szparagów to zaledwie 18 kalorii, dlatego decydując się na dietę odchudzającą warto uczynić je ważnym elementem naszego menu.

Szparagi - wykorzystanie w kuchni

Przepis na zupę krem z zielonych szparagów z mlekiem kokosowym

Składniki:

pęczek zielonych szparagów
1/2 puszki mleka kokosowego
1/2 białej cebuli
2 ząbki czosnku
1 żółtko jaja kurzego
1 łyżeczka oliwy z oliwek
szczypta soli
szczypta pieprzu
świeży korzeń imbiru (około 2 cm)

Szparagi myjemy, a następnie odcinamy twarde i zdrewniałe łodygi. Kroimy na 2-3 cm kawałki, po czym gotujemy w osolonej wodzie przez około 5 minut (aż odrobinę zmiękną). Na patelnię wlewamy oliwę z oliwek i podsmażamy na niej posiekany czosnek oraz cebulę aż do zeszklenia. Odlewamy nadmiar wody ze szparagów (zostawiamy około 1 szklankę), dodajemy cebulę i czosnek, po czym całość dokładnie blendujemy. Do zblendowanych szparagów dodajemy mleczko kokosowe, przyprawy i korzeń imbiru. Chwilę gotujemy, następnie zmniejszamy ogień i dodajemy żółtko jaja. Starannie mieszamy jeszcze chwilę gotując.

Zobacz też: Tofu: Co to jest tofu i dlaczego warto je jeść? Przepis na pyszne danie z tofu

Źródło: pl.pinterest.com