Grillowanie potraw już dawno przestało kojarzyć się wyłącznie z klasyczną kiełbaską, czy karkówką. W formułowaniu menu na nasz barbecue warto postawić na kreatywność i zdecydować się na coś, co nie tylko zaskoczy naszych gości, ale i zachwyci ich nietypowym smakiem. Grillowany ser z grzanką to propozycja, której nie oprze się nawet wegetarianin, który zwykle nie spodziewa się przecież przysmaków na imprezie z grillem. Co więcej, potrawa ta nie tylko wspaniale smakuje, ale odpowiednio podana będzie też pięknie wyglądać.
Grillowany ser z grzanką - przepis
250 g sera halloumi
200 g pomidorków koktajlowych
garść świeżej kolendry
1 łyżka stołowa miodu
1 limonka
100 ml oliwy z oliwek
zioła sałatkowe suszone
1 ząbek czosnku
sól
pieprz
bagietka
Oliwę z oliwy mieszamy z suszonymi ziołami sałatkowymi. Do tak przygotowanej mieszanki wkładamy ser i marynujemy go przez około 30 minut. Umyte pomidorki koktajlowe wrzucamy na grilla i pieczemy do momentu, aż ich skórka zarumieni się i popęka. Zdejmujemy z rusztu i pozostawiamy do ostygnięcia, a następnie kroimy. Kolendrę myjemy i siekamy na drobno. Ząbek czosnku obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Wszystkie trzy składniki wrzucamy do miski, dodając odrobinę marynaty z sera. Skrapiamy sokiem z limonki, uzupełniamy miodem, solą i pieprzem. Bagietkę kroimy, smarujemy oliwą z oliwek i wkładamy na ruszt. Ser wyciągamy z marynaty i również umieszczamy na grillu pamiętając, że bardzo szybko się topi - grillujemy go przez około minutę z każdej strony. Ser układamy na grzankach, a na nim umieszczamy przygotowany wcześniej sos.
Zobacz też: Bezalkoholowe mojito: przepis na orzeźwiający napój na bazie mięty