Zupa krem z kalafiora - pomysł na lekki wiosenny obiad
Wiosenna zupa krem z kalafiora to zdrowa, a przede wszystkim pyszna i bardzo pożywna propozycja potrawy, która idealnie sprawdzi się jako danie obiadowe. Aksamitne połączenie warzyw z całą pewnością przypadnie do gustu wszystkim zwolennikom zdrowej kuchni, będzie też idealnym pomysłem na uzupełnienie jadłospisu osób dbających o szczupłą sylwetkę.
Reklama
Zupa krem z kalafiora to prosta i stosunkowo niedroga potrawa. Do jej przygotowania potrzebujemy zaledwie kilku składników, a całkowity czas gotowania wynosi około 40 minut.
Wiosenna zupa krem z kalafiora - przepis:
Składniki: 1/2 kg świeżego kalafiora 700 ml bulionu warzywnego 400 g ziemniaków 1 cebula 2 ząbki czosnku 125 ml śmietanki do zupy 3 łyżki oliwy z oliwek sól pieprz Przygotowanie: Cebulę i czosnek obierz, a następnie drobno posiekaj. Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w kosteczkę. W garnku rozgrzej oliwę z oliwek. Zeszklij cebulę, dodaj czosnek i ziemniaki. Smaż przez około 5 minut. Do tak przygotowanych składników wlej bulion warzywny. Dodaj umyty i podzielony na różyczki kalafior. Gotuj na wolnym ogniu do momentu, aż warzywa staną się miękkie. Zestaw garnek z ognia i dodaj śmietankę. Całość zmiksuj blenderem - aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Na koniec dodaj sól i pieprz, dokładnie wymieszaj. Zobacz też: Kotlety z kaszy jaglanej: przepis na zdrowy bezmięsny obiadReklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Czytaj więcej
Krem z kalafiora. Dodaj ser gorgonzola, aby odkryć nowy i niebanalny smak!
Kalafior nieodzownie kojarzy nam się z pyszną, nowalijkową i wiosenną zupą od babci. Dziś przygotujemy pyszny krem kalafiorowy z dodatkiem intensywnie pachnącego sera gorgonzola. Palce lizać!
Kremowa zupa z czosnku niedźwiedziego. Poczuj smak wiosennego lasu
Przełom kwietnia i maja to czas, kiedy czosnek niedźwiedzi smakuje najlepiej. Młode listki tej cudownej rośliny możemy wykorzystać na wiele sposobów. Jednym z nich jest przygotowanie wiosennej zupy — zielonej, kremowej i pachnącej lasem. Wypróbuj nasz prosty przepis na zupę z czosnku niedźwiedziego.
Wegański krem szparagowy. Lekka zupa nie tylko dla miłośników kuchni roślinnej
Wiosna to czas, kiedy na naszych stołach goszczą świeże szparagi. Z tych białych i zielonych łodyg możemy przygotować wiele pysznych, lekkich dań, w tym cudowny zielony krem. Polecamy przepis na wegańską, cudownie aksamitną zupę szparagową - bez nabiału, mąki oraz bez glutenu. To pyszne danie z pewnością przypadnie do gustu każdemu, kto lubi lekką kuchnię sezonową.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2022 ZaradnaKobieta.pl