Czym zastąpić bułkę tartą? 5 pomysłów na zdrową i smaczną panierkę

Kuchnia Poniedziałek, 27 maja 2019
Oceń:
4 / 8 głosów

Najbardziej popularna panierka do mięsa lub ryb to tradycyjna bułka tarta, którą obtacza się wybrane produkty bezpośrednio przed smażeniem. Panierowanie można jednak wykonać na wiele sposobów, wykorzystując inne, równie smaczne i ciekawe dodatki. Czym zastąpić bułkę tartą?

Panierka do smażenia to ważny element wielu potraw, który wykorzystujemy na co dzień w kuchni. Chrupiąca otoczka idealnie sprawdza się zwłaszcza podczas przygotowywania ryb lub różnego rodzaju mięs, a nawet sera. Idealna panierka powinna być krucha i złocista, musi także dobrze przylegać do przyrządzanych produktów podczas smażenia. Przedstawiamy 5 ciekawych pomysłów na zdrową i smaczną panierkę, która różni się od powszechnie stosowanej bułki tartej!

Czym zastąpić bułkę tartą? Płatki owsiane

Płatki owsiane to doskonały zamiennik bułki tartej, który sprawdza się podczas smażenia każdego rodzaju potraw. Aby wykorzystać je do panierowania, wystarczy zmielić je w młynku do kawy lub rozdrobnić za pomocą blendera.

Czym zastąpić bułkę tartą? Słone paluszki

Jeśli w kuchni zabraknie nam znienacka bułki tartej, bądź poszukujemy nowych smaków, które sprawdzą się podczas smażenia ulubionych dań, możemy wypróbować technikę panierowania opartą na wykorzystaniu słonych paluszków. Pokruszone za pomocą moździerza lub kuchennego wałka paluszki to smaczny i bardzo oryginalny zamiennik tradycyjnej bułki tartej.

Czym zastąpić bułkę tartą? Płatki kukurydziane

Płatki kukurydziane to nie tylko składnik zdrowego, sycącego śniadania. Z powodzeniem zastąpią one bułkę tartą podczas panierowania mięs, ryb lub sera. Wystarczy starannie je rozdrobnić, dodając do nich ulubione przyprawy.

Czym zastąpić bułkę tartą? Wiórki kokosowe

Wiórki kokosowe w roli panierki to propozycja dla miłośników nietypowych rozwiązań kulinarnych. Świetnie sprawdzają się one jako uzupełnienie wielu potraw, zapewniając im charakterystyczny aromat i smak.

Czym zastąpić bułkę tartą? Orzechy

Rozdrobnione orzechy to doskonały zamiennik bułki tartej, który świetnie nadaje się do smażenia. Nie tylko trzymają się produktów na patelni, nadają też potrawom wyjątkowy wygląd i smak.

Źródło: pl.pinterest.com