Ugotowana kasza jaglana staje się niezwykle plastyczna, dlatego świetnie nadaje się do stworzenia wegetariańskich pulpecików, klopsów i kotletów. Niewątpliwą zaletą popularnej jaglanki jest także lekkostrawność oraz bogactwo cennych składników odżywczych, których dostarcza nam podczas spożywania. Warto wykorzystać te atuty w swojej kuchni!
Przepis na kotlety z kaszy jaglanej
Składniki:
1/2 szklanki kaszy jaglanej
1 marchewka
korzeń pietruszki
korzeń selera
1 jajko
koperek
sól
pieprz
bułka tarta
olej
Przygotowanie:
Kaszę jaglaną dokładnie płuczemy w zimnej wodzie, odsączamy za pomocą sitka, a następnie gotujemy do uzyskania miękkości. Odstawiamy do wystudzenia. Warzywa obieramy, myjemy i gotujemy, aż zrobią się miękkie. Po przestudzeniu wszystkie ścieramy na tarce o dużych oczkach. Kaszę mieszamy z warzywami, dodajemy jajko i koperek oraz przyprawy do smaku. Z dokładnie wymieszanej masy formujemy kotlety, które obtaczamy w bułce tartej - lub jej zamienniku. Tak przygotowane kotlety umieszczamy na kilka minut w lodówce, by nieco stężały. Smażymy na oleju lub oliwie z oliwek.
Zobacz też: 3 pomysły na zdrowy i smaczny podwieczorek