Kremowy sos do szparagów
Canva.com

Kremowy sos do szparagów. Zrobisz go z 3 składników

Jednym z najwykwintniejszych i zarazem najprostszych sposobów na podanie szparagów jest towarzyszący im kremowy sos. Jeśli myślisz, że przygotowanie takiego sosu jest skomplikowane, to zaskoczymy Cię – oto przepis na wyjątkowo smaczny kremowy sos do szparagów, który stworzysz zaledwie z trzech składników!
Reklama

Składniki na sos do szparagów

  • 1/2 szklanki śmietany kremówki (30-36% tłuszczu)
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. Wyjmij masło i śmietanę kremówkę z lodówki, aby były w temperaturze pokojowej.
  2. Przygotuj starty parmezan, który nada kremowemu sosowi charakterystycznego aromatu.
  3. W małym rondelku rozgrzej masło na średnim ogniu, aż się całkowicie roztopi.
  4. Dodaj śmietanę kremówkę i dokładnie wymieszaj z masłem. Ogrzewaj mieszankę, nie dopuszczając do zagotowania.
  5. Gdy śmietanka się podgrzeje i będzie lekko bulgotać, dodaj starty parmezan. Cały czas mieszaj, aż ser się rozpuści i sos zgęstnieje.
  6. Dopraw sos solą i pieprzem według własnego smaku. Pamiętaj, że parmezan jest dość słony, więc soli trzeba będzie niewiele.
  7. Gotowy kremowy sos odstaw z ognia.
  8. Gotowy sos podawaj od razu, polewając nim ugotowane szparagi.
  9. Kremowy sos do szparagów doskonale pasuje także do innych warzyw, makaronu czy ryżu.
Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama