Ciasto czekoladowe. Czy wiesz, jaka jest jego historia?
Udostępnij Google News
Kuchnia

Ciasto czekoladowe. Czy wiesz, jaka jest jego historia?

Ciasto czekoladowe ma wielu zwolenników! Nic dziwnego! Czekoladowe wypieki zawierają roztopioną czekoladę lub kakao w proszku, mają piękny, intensywny aromat i mogą być przygotowywane na wiele różnych sposobów – np. z dodatkiem orzechów, owoców i karmelu! Skąd się wzięło ciasto czekoladowe?

Jednym z głównych składników ciasta czekoladowego jest czekolada lub kakao. Oprócz tego, zawiera najczęściej takie składniki jak mąka, jajka, cukier i masło. Często dodaje się do niego także karmel lub krem waniliowy.

Ciasto czekoladowe – skąd się wzięło?

Kiedy pierwszy raz przygotowano ciasto czekoladowe? Za początek uznaje się rok 1764. Wówczas niejaki dr James Baker miał odkryć sposób na przygotowanie czekolady. Uzyskał ją mieląc ziarna kakaowe. Blisko 65 lat później, w 1828 roku, Coenraad van Houten z Holandii, miał opracować metodę mechanicznej ekstrakcji tłuszczu w wyniku czego powstało masło kakaowe i częściowo odtłuszczone kakao. Wówczas powstała zwarta masa, która była sprzedawana jako „kakao skalne” lub jako kakao w proszku. Oba te osiągnięcia sprawiły, że czekolada z niedostępnego luksusu stała się codzienną przekąską! Wciąż jednak, do tego czasu, nie powstał wypiek, który nazywamy dziś ciastem czekoladowym.

Kolejnym krokiem, który miał miejsce w 1879 roku, było wytworzenie bardziej jedwabistej i gładkiej czekolady, którą można było piec i łączyć płynnie i całkowicie z ciastem. Dokonał tego Rodolphe Lindt. I choć wciąż, przez długi czas, czekolada funkcjonowała głównie w formie płynnej i stosowana była wyłącznie w nadzieniach i polewach, w 1886 r. kucharze w Stanach Zjednoczonych zaczęli dodawać ją do ciast, by upiec w końcu pierwsze, czekoladowe ciasto!

Ciasta i ciastka czekoladowe zdobywały coraz większą popularność. W latach 90. popularne były ciastka z roztopioną czekoladą i płynnym nadzieniem. Wkrótce zaczęły też powstawać czekoladki z nadzieniem, także te o nietypowych smakach - np. o smaku herbaty, curry, czerwonej papryki czy szampana.

Ciasta czekoladowe dzisiaj

Obecnie ciasta czekoladowe mają przeróżne formy! Spotykamy nie tylko klasyczna ciasta i torty, ale także czekoladowe wersje babek czy serników. Bez problemu możemy sami upiec czekoladowe muffiny, murzynka, torcik czekoladowy przekładany kremem lub lekkim musem, a nawet… czekoladowy sernik!

Nie mniej popularne są dodatki czekoladowe. Dużą popularnością cieszą się ciasta o smaku stracciatella, ciasta z polewą czekoladową, spody czekoladowe czy czekoladowe kremy. Czekolada jest niezwykle popularnym składnikiem ciast także z uwagi na to, że idealnie łączy się z dodatkami takimi jak owoce – np. wiśnie, maliny, truskawki, brzoskwinie czy kiwi, a także z orzechami – np. laskowymi i włoskimi, oraz innymi dodatkami takimi jak np. wiórki kokosowe! Przepisy na ciasta czekoladowe znajdziesz na stronie https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasta-czekoladowe.

Artykuł sponsorowany

 

Udostępnij Google News Komentarze

Podobne tematy

Polecane dla ciebie