Kawa zbożowa – 8 powodów dla których warto ją pić
(Aktualizacja: 02 maja 2022)
Do przeczytania w ok. 4 min.
Dobry zamiennik kawy dla osób, które z różnych powodów nie mogą jej pić, może stanowić kawa zbożowa. Napój ten choć nie zawiera kofeiny, ma właściwości pobudzające, a ponadto zawiera witaminy z grupy B i inne substancje odżywcze ważne dla organizmu.
Reklama
Kawa zbożowa - czym jest i jakie są jej rodzaje?
Jeden z napój bezkofeinowych, który ma właściwości pobudzające to właśnie kawa zbożowa. Stanowi ona esencję z prażonych zbóż. Wykorzystuje się do jej produkcji jęczmień, orkisz, pszenicę lub żyto. Bardzo często dodawane są także cykoria, przyprawy korzenne lub burak cukrowy. Kawa zbożowa – jaka najlepsza? – Rodzaje kawy zbożowej ze względu na rodzaj użytych ziaren:- Kawa orkiszowa – ma delikatny orzechowy smak i aromat. Działa rozgrzewająco, pobudza pracę mózgu, poprawia nastrój i łagodzi zmęczenie. Ponadto zawiera rhodanid, który pobudza do pracy układ odpornościowy, działa oczyszczająco i przeciwnowotworowo.
- Kawa zbożowa z korzenia cykorii lub z jej dodatkiem – działa jak prebiotyk, dzięki zawartości inuliny. Do tego zawiera antyoksydanty i błonnik. Działa przeciwdepresyjnie, moczopędnie oraz żółciopędnie.
- Kawa z topinamburu z dodatkiem mniszka lekarskiego – nadaje się dla diabetyków, ponieważ ma niski indeks glikemiczny. Działa pobudzająco i reguluje trawienie. Stanowi naturalny prebiotyk, gdyż zawiera inulinę. Z kolei dzięki zawartości krzemu poprawia kondycję skóry, włosów i paznokci.
- Kawa żołędziowa – ma bardzo wyrazisty, piernikowy smak. Wspomaga ona układ nerwowy, ponieważ zawiera duże ilości magnezu i witamin z grupy B, w tym kwas foliowy. Ponadto pozytywnie wpływa na pracę układu pokarmowego. Jest też bogatym źródłem węglowodanów, więc spożyta do śniadania lub na czczo, dostarcza energii na znaczną część dnia.
Reklama
Kawa zbożowa w ciąży
W ciąży zaleca się ograniczenie ilości spożywanej kofeiny. Nadmierna jej konsumpcja może niekorzystnie wpłynąć na rozwój dziecka, a także zwiększyć ryzyko poronienia lub przedwczesnego porodu. Dlatego kawa zbożowa w ciąży może stanowić dobry zamiennik tradycyjnej kawy. Choć jej smak i aromat są inne, ma ona podobne właściwości pobudzające, a do tego zawiera ważne witaminy i minerały. Gdy zależy nam na intensywnym aromacie, warto spróbować kawę żołędziową. Ponadto zalecana jest kawa zbożowa w ciąży, dla dzieci, kobiet karmiących, seniorów czy osób cierpiących na nadciśnienie, ze względu na to, że jest łagodna dla przewodu pokarmowego i nie podnosi ciśnienia.Reklama
Dlaczego warto pić kawę zbożową?
Kawa zbożowa właściwości prozdrowotnych ma nie mało. Warto ją pić nie tylko w ciąży czy przy nadciśnieniu. Może ona stanowić codzienne źródło cennych składników prawie dla każdego. Nawet osoby chorujące na celiakię mogą znaleźć bezglutenową kawę zbożową. Jednak jak ze wszystkim warto zachować umiar, ponieważ nadmierne jej spożycie przez osoby z wrażliwym układem pokarmowym, może wywołać biegunkę i ból brzucha. Kawa zbożowa – właściwości – dlaczego warto ją pić?:- Obniża poziom LDL, czyli tzw. złego cholesterolu;
- Łagodzi podrażnienia śluzówki układu pokarmowego;
- Wspomaga wydzielanie żółci;
- Ma właściwości antyoksydacyjne, co zawdzięcza zawartości polifenoli. Sprawia to, że działa ona przeciwstarzeniowo i przeciwnowotworowo;
- Wspomaga odchudzanie, dzięki swej niskiej kaloryczności i dużej zawartości błonnika, który wspomaga pracę jelit i daje większe uczucie sytości;
- Jest bogatym źródłem witamin z grupy B oraz minerałów: potasu, żelaza, fosforu i cynku;
- Wspomaga układ nerwowy;
- Działa jak prebiotyk (dotyczy kaw z dodatkiem cykorii i topinamburu, które zawierają inulinę), dzięki czemu wspomaga leczenie biegunek i chorób jelit, a także AZS czy alergii.
Reklama
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Następny artykuł
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl