Ciecierzyca - właściwości zdrowotne wartości odżywcze, kalorie
Udostępnij Google News
Kuchnia

Ciecierzyca - właściwości zdrowotne wartości odżywcze, kalorie

Ciecierzyca lub inaczej groch włoski ma wspaniałe właściwości. Jest świetnym produktem, gdy ktoś pragnie rozpocząć zdrowe odżywianie i zrzucić zbędne kilogramy. Jej spożywanie zapobiega między innymi zaparciom i pomaga w regulacji poziomu glukozy oraz cholesterolu we krwi. Wiadomo także, że jej regularne spożycie może zmniejszać ryzyko wystąpienia niektórych chorób.

Co to jest ciecierzyca?

Ciecierzyca pospolita należy do rodziny, jakiej są roślin strączkowe. Można określić ją mianem tzw. superfood. Posiada bowiem bardzo wiele witamin oraz mikroskładników, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jej regularnie spożycie m.in. poprawia trawienie, obniża zły cholesterol i poziom glukozy, poprawia pracę układu nerwowego i podnosi odporność. Pomaga nam też lepiej wyglądać — sprawia, że włosy, skóra i paznokcie prezentują się o wiele lepiej.

Ciecierzyca na odchudzanie również może mieć ogromny wpływ. Być może kaloryczność ciecierzycy nie należy do najmniejszych, jednak jest lekkostrawna i dodatkowo poprawia trawienie, a także eliminuje zaparcia. Co więcej, dzięki dużej zawartości błonnika zapewnia uczucie sytości na dłużej. Znaliście te właściwości ciecierzycy?

ciecierzyca na zbliżeniu zdjęcie ilustrujące/Canva

Cieciorka a ciecierzyca

Czy to jest to samo? Mimo że wiele osób tak myśli, okazuje się, że wcale nie! Obie należą do roślin bobowatych, ale są to dwa odrębne gatunki. Ich największą różnicą jest to, że nasiona ciecierzycy są większe, chropowate i matowe oraz mają nieregularne kształty. Z kolei cieciorka ma równy kształt i jest gładka oraz błyszcząca. Obie te rośliny mają za to podobny smak i właściwości.

Jak ją ugotować?

Gotowanie ciecierzycy nie jest skomplikowane, ale proces ten należy rozpocząć już dzień wcześniej.

  • Suche nasiona musisz namoczyć w zimnej wodzie. Wsyp je do dużego garnka i zalej tak, aby było nad nimi około 7 centymetrów wody.
  • Kolejnego dnia zagotuj całość ze szczyptą soli. Gdy woda się zagotuje, przykryj, zmniejsz gaz i gotuj do miękkości przez 1,5 godziny.

ciecierzyca na drewnianej szpatułce, która leży na stole zdjęcie ilustrujące/Canva

Sałatka z ciecierzycą

Ta sałatka jest świetna, jeśli zależy nam na tym, aby zjeść zdrowo, dietetycznie i smacznie.

Składniki:

  • puszka ciecierzycy w zalewie lub 400 g namoczonej i ugotowanej
  • 300 g piersi z kurczaka
  • przyprawa Gyros
  • olej do smażenia
  • papryka
  • czerwona cebula
  • średni ogórek
  • pęczek pietruszki
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • łyżeczka musztardy
  • 6 łyżek oliwy
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

Pokrój kurczaka w kostkę, dopraw przyprawą do gyrosa i odstaw na godzinę do lodówki. Później usmaż. Odsącz z tłuszczu i wystudź.

Pokrój paprykę, cebulę i posiekaj pietruszkę. Do miski wrzuć wszystkie składniki i wymieszaj.

Przygotuj dressing — oliwę, sok z cytryny, musztardę wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem. Połącz ze składnikami.

Udostępnij Google News Komentarze

Podobne tematy

Polecane dla ciebie