sałatka z ciecierzycą

Sałatka z ciecierzycą - przepisy na kolację, zdrowe posiłki (kalorie)

Sałatka z ciecierzycą doskonale sprawdzi się podczas sobotniego spotkania ze znajomymi jako danie główne, ale i również będzie wspaniałym uzupełnieniem grillowanych dań. Oczywiście jak większość sałatek jest prosta w przygotowaniu i nie wymaga złożonych umiejętności kulinarnych. Jeśli jej nie przesolimy, to z pewnością pyszna sałatka z cieciorki zachwyci podniebienia naszych gości.
Reklama

Pomysły na sałatkę z ciecierzycy: jak zrobić dobrą sałatkę

Najlepsze przepisy na sałatkę to takie, które nie są zbyt wymagające i możemy zrealizować w stosunkowo krótkim czasie, mieszając wszystkie składniki w jednej misce. Bez gotowania oraz zbędnego bałaganu w kuchni otrzymasz smaczną sałatkę, która na dodatek będzie bardzo zdrowa. Przygotowaliśmy dla Ciebie kilka przepisów z wykorzystaniem cieciorki, która ma doskonałe właściwości zdrowotne i odżywcze. Sałatka na imprezę w kameralnym gronie to świetne rozwiązanie, lecz jeśli planujesz zaprosić więcej gości, to warto również rozważyć przygotowanie najlepszych sałatek z makaronem.

Sałatka z ciecierzycą i majonezem

Smaczna sałatka w stylu indyjskim, którą przyrządzisz w niecałe 30 minut. Kaloryczność porcji 100 g to ok. 127 kcal.
Reklama
Składniki:
  • 200 g odsączonej ciecierzycy z puszki
  • 400 g słodkich ziemniaków
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 0,5 łyżeczki słodkiej papryki
  • 0,5 łyżeczki kurkumy
  • sól, pieprz
  • 0,5 łyżeczki curry
  • natka zielonej pietruszki
  • Przygotowanie: W oddzielnym naczyniu dokładnie wymieszaj ze sobą majonez, jogurt naturalny z dodatkiem przeciśniętego przez praskę czosnku i pozostaw na 15 minut do połączenia smaków. Ziemniaki dokładnie umyj pod bieżącą wodą i ugotuj w mundurkach. Następnie pokrój je na drobne kawałki i przełóż do dużej miski. Do ziemniaków dodaj odsączoną cieciorkę oraz przyprawy (sól, pieprz, curry, kurkuma, słodka papryka). Całość uzupełnij przygotowany dipem z majonezu, jogurtu, czosnku i dokładnie wymieszaj.
    Reklama
    Natką pietruszki posypuj nałożone na talerz porcje. Najlepsze walory smakowe uzyskasz po pozostawieniu sałatki w lodówce na ok. jedną godzinę.

    Meksykańska sałatka z ciecierzycą i awokado - fit danie

    Słoneczne meksykańskie plaże już na samą myśl wywołują na twarzy szeroki uśmiech. Jednak Meksyk to nie tylko plaże, lecz przede wszystkim wspaniała kuchnia i oczywiście przepyszne guacamole, a jeśli guacamole to awokado, które śmiało, można także wykorzystać do przygotowania sałatki z ciecierzycą. Kaloryczność porcji 100 g to ok. 104 kcal. Składniki:
  • 200 g odsączonej ciecierzycy z puszki
  • 1 duże awokado
  • 1 czerwona cebula
  • jeden pomidor
  • połowa limonki
  • garść świeżej kolendry
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • Przygotowanie: To bardzo szybka sałatka, dlatego też jej przygotowanie jest dziecinie proste.
    Reklama
    Pokrojone na niewielkie kawałki awokado wrzuć do miski. Następnie dodaj cieciorkę, drobno posiekaną cebulę, pokrojonego w małą kostkę pomidora oraz garść kolendry. Całość skrop sokiem wyciśniętym z połówki limonki, dodaj oliwę i przypraw według własnych preferencji. Oczywiście wszystkie składniki należy ze sobą dokładnie wymieszać. Ta sałatka świetnie komponuje się podana z kukurydzianymi nachos.
    przekrojone awokado na drewnianym blacie
    pixabay.com

    Sałatka z ciecierzycą i tuńczykiem

    Przepisy na sałatki z tuńczykiem są jednymi z najchętniej wyszukiwanych w internecie, lecz nie ma tym zupełnie nic zaskakującego.
    Reklama
    Ryby w diecie pełnią bardzo ważną funkcję, więc warto sięgać po nie jak najczęściej. Sałatka z tuńczykiem i cieciorką to kolejne zdrowe danie i na dodatek szybkie w przygotowaniu. Kaloryczność porcji 100 g to ok. 74 kcal. Składniki:
  • 200 g odsączonej ciecierzycy z puszki
  • 150 g tuńczyka w sosie własnym (kawałki)
  • 100 g miksu sałat lub rukoli
  • dwa pomidory
  • 1 czerwona cebula
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • Przygotowanie: Cieciorkę, odsączonego tuńczyka i miks sałat umieść w dużej misce. Cebulkę oraz pomidora pokrój na drobne kawałki i dodaj do całości. Przed dokładnym wymieszaniem wlej do sałatki jedną lub dwie łyżki oliwy z oliwek.
    Reklama
    Autor - Olga Szarycka
    Autor:
    |
    redaktor zaradnakobieta.pl
    o.szarycka@zaradnakobieta.pl
    Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
    Google news icon
    Obserwuj nas na
    Google news icon
    Udostępnij artykuł
    Reklama
    Reklama
    Reklama