Syrop z czosnku – przepis. Domowy syrop na przeziębienie
Syrop z czosnku i jego właściwości prozdrowotne znane są już od dawna. Sprawdzony przepis na ten domowy specyfik przyda się zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym. To właśnie wtedy odporność organizmu jest najbardziej nadwyrężana. Dlatego wsparcie cennymi składnikami i związkami, które znajdują się w syropie z czosnku, może okazać się niezbędne.
Reklama
Jak zrobić domowy syrop z czosnku
Syrop z czosnku jest wspaniałym środkiem na wiele dolegliwości, który ponadto wspomaga odporność. Jak zrobić go w domu? Składniki- 2 główki czosnku
- sok z 2 cytryn
- 6 łyżek miodu
- 2 szklanki przegotowanej wody
- 2 cm korzenia imbiru
- 3 cm korzenia kurkumy
- Czosnek obierz i zmiażdż, następnie wyciśnij i dodaj sok z cytryny oraz miód
- Obierz imbir i kurkumę, pokrój w plastry i dodaj do reszty składników. Na koniec zalej ostudzoną wodą
- Całość dokładnie wymieszaj za pomocą drewnianej łyżki, następnie zakręć i odstaw w ciemne i chłodne miejsce na 2 doby
- Po upływie tego czasu przecedź przez gazę i wlej do szklanego zakręcanego naczynia
zdjęcie ilustrujące/Canva
Syrop z czosnku miodu i cytryny
Już od dawna wiadomo, że połączenie czosnku i cytryny, to prawdziwa bomba zdrowotna.Reklama
- 1 główka czosnku — najlepiej tego z własnego ogródka
- sok z jednej cytryny
- 3 łyżki miodu
- szklanka przegotowanej wody
- Obierz i zmiażdż czosnek, następnie dodaj sok z cytryny, miód, a także ostudzoną wodę
- Dokładnie wymieszaj drewnianą łyżką, przykryj lub zakręć i odstaw w ciemne i chłodne miejsce na około 2 doby
- Po tym czasie przecedź przez gazę i przelej do szklanego zakręcanego naczynia
- dorośli 2 łyżki dziennie
- dzieci po 1 łyżeczce dziennie
Domowy syrop na przeziębienie i inne dolegliwości
Syropy z czosnku, miodu i cytryny oraz innych dodatków mają cenne właściwości prozdrowotne, a także działanie antybakteryjne oraz wirusowe.Reklama
- wspierają odporność
- zwalczają kaszel oraz pomagają pokonać katar
- skracają czas trwania infekcji
- przyspieszają regenerację organizmu po infekcji
- obniżają ciśnienie krwi
- wspomagają trawienie — mają właściwości żółciopędne oraz pobudzające wydzielanie enzymów trzustkowych (np. kurkuma)
- przyspieszają metabolizm i wspomagają odchudzanie
- wspierają pracę wątroby (np. kurkuma)
- wzmacniają serce (zawarte w miodzie — potas i acetylocholina)
- usprawniają mózg oraz koncentrację
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Następny artykuł
Czytaj więcej
Czosnek - właściwości i wartości odżywcze
Czosnek to roślina, która od wieków cieszy się dużą popularnością nie tylko w kuchni, ale i medycynie naturalnej. Dzięki swoim wyjątkowym właściwościom odżywczym i leczniczym czosnek jest składnikiem o wszechstronnym zastosowaniu. W poniższym artykule omówimy wartości odżywcze czosnku, jego wpływ na zdrowie oraz możliwości wykorzystania w kuchni.
Masło czosnkowe - dodatek idealny!
Masło czosnkowe to niezwykle pyszny i aromatyczny dodatek wielu potraw. Użyte do gotowania masło nadaje potrawom głęboki smak i wyjątkowy charakter. Przyrządzenie tego masła w domu jest niezwykle proste, a efekt potrafi zaskoczyć nawet najbardziej wyrafinowane kubki smakowe. W jaki sposób robi się domowe masło czosnkowe? Poznaj najlepsze triki!
Czosnek do... storczyków? TAK!
Czosnek do storczyków jest jednym z najskuteczniejszych domowych sposobów na pielęgnację tych pięknych roślin. Dzięki właściwościom czosnku, storczyki mogą pięknie kwitnąć i cieszyć nasze oczy przez długi czas. W tym artykule dowiesz się, jak przygotować wywar i wyciąg z czosnku, które pomogą w pielęgnacji storczyków.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl