frytki z batatów

Frytki z batatów – przepis na chrupiące frytki z piekarnika. Jak długo piec bataty?

Frytki z batatów to smaczna i przede wszystkim szybka przekąska. Bataty pieczone w piekarniku lub smażone na oleju to oczywiście doskonała alternatywa do klasycznych frytek przygotowywanych z ziemniaków. Odpowiednio doprawione bataty z piekarnika w towarzystwie sosu czosnkowego, to prawdziwa uczta dla podniebienia. Zobacz jak zrobić chrupiące frytki z batatów, które zauroczą Cię od pierwszego kęsa.
Reklama

Pieczone bataty – czy są zdrowe?

Batat znany również jako słodki ziemniak pochodzi z Ameryki Południowej oraz Ameryki Środkowej. Bulwy przypominają trochę znane wszystkim klasyczne ziemniaki, lecz są nieco bardziej podłużne. Słodki smak batatów ma zarówno swoich zwolenników, jak i przeciwników, ale warto zwrócić szczególną uwagę na jego wartości odżywcze i minerały. Bataty to przede wszystkim cenne źródło błonnika oraz węglowodanów złożonych. Dlatego też idealnie wpisują się w jadłospis na diecie lekkostrawnej. Jedzenie batatów to również dostarczanie do organizmu witamin: A, C oraz witamin z grupy B (B1, B2, B6). Słodkie ziemniaki to także bogate źródło beta-karotenu, polifenoli i co najważniejsze – mają bardzo niski indeks glikemiczny.
Reklama
surowy batat pokrojony w plastry
canva.com

Frytki z batatów – składniki

Bataty z piekarnika to zdrowa przekąska zarówno sama w sobie, jak i pełniąca rolę dodatku do dań takich jak, chociażby domowy burger, czy parówki w cieście francuskim.
  • 1 kg batatów
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • 3 łyżki oliwy dobrej jakości
  • gałązka rozmarynu (w ostateczności może być suszony)
  • Frytki z batatów z piekarnika – przygotowanie

    1. Bataty umyj i mocz w zimnej wodzie przez ok. 15 minut, dokładnie osusz i pokrój na grubsze kawałki zgodnie z Twoimi preferencjami (plastry lub podłużne kawałki przypominające frytki)
    2. Następnie wrzuć je do miski, dodaj oliwę z oliwek, pokrojony rozmaryn oraz sól i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszaj, aby każdy z kawałków został obtoczony w oliwie
    3. Przygotowane frytki wysyp na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do rozgrzanego na 220 stopni C. piekarnik (środkowa szuflada). Pieczenie w tej temperaturze powinno trwać 10 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 180 stopni i pozwól dochodzić słodkim ziemniakom jeszcze przez 15 minut (w zależności od grubości kawałków)
    łódeczki z batatów z piekarnika gotowe do jedzenia
    canva.com

    Smażone bataty

    Jeśli możesz sobie pozwolić na posiłek z nieco większą ilością kalorii, to frytki z batatów możesz także przygotować w mniej zdrowej odsłonie, czyli smażone na głębokim tłuszczu.
    Reklama
    Proces przygotowania jest taki sam jak powyżej, lecz różni się tylko formą obróbki termicznej. Bataty smaż na głębokim oleju roślinnym aż do momentu uzyskania pożądanej chrupkości.
    Reklama
    Autor - Olga Szarycka
    Autor:
    |
    redaktor zaradnakobieta.pl
    o.szarycka@zaradnakobieta.pl
    Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
    Google news icon
    Obserwuj nas na
    Google news icon
    Udostępnij artykuł
    Reklama
    Reklama
    Reklama