Frytki z batatów – przepis na chrupiące frytki z piekarnika. Jak długo piec bataty?
Frytki z batatów to smaczna i przede wszystkim szybka przekąska. Bataty pieczone w piekarniku lub smażone na oleju to oczywiście doskonała alternatywa do klasycznych frytek przygotowywanych z ziemniaków. Odpowiednio doprawione bataty z piekarnika w towarzystwie sosu czosnkowego, to prawdziwa uczta dla podniebienia. Zobacz jak zrobić chrupiące frytki z batatów, które zauroczą Cię od pierwszego kęsa.
Reklama
Pieczone bataty – czy są zdrowe?
Batat znany również jako słodki ziemniak pochodzi z Ameryki Południowej oraz Ameryki Środkowej. Bulwy przypominają trochę znane wszystkim klasyczne ziemniaki, lecz są nieco bardziej podłużne. Słodki smak batatów ma zarówno swoich zwolenników, jak i przeciwników, ale warto zwrócić szczególną uwagę na jego wartości odżywcze i minerały. Bataty to przede wszystkim cenne źródło błonnika oraz węglowodanów złożonych. Dlatego też idealnie wpisują się w jadłospis na diecie lekkostrawnej. Jedzenie batatów to również dostarczanie do organizmu witamin: A, C oraz witamin z grupy B (B1, B2, B6). Słodkie ziemniaki to także bogate źródło beta-karotenu, polifenoli i co najważniejsze – mają bardzo niski indeks glikemiczny.canva.com
Frytki z batatów – składniki
Bataty z piekarnika to zdrowa przekąska zarówno sama w sobie, jak i pełniąca rolę dodatku do dań takich jak, chociażby domowy burger, czy parówki w cieście francuskim.Frytki z batatów z piekarnika – przygotowanie
- Bataty umyj i mocz w zimnej wodzie przez ok. 15 minut, dokładnie osusz i pokrój na grubsze kawałki zgodnie z Twoimi preferencjami (plastry lub podłużne kawałki przypominające frytki)
- Następnie wrzuć je do miski, dodaj oliwę z oliwek, pokrojony rozmaryn oraz sól i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszaj, aby każdy z kawałków został obtoczony w oliwie
- Przygotowane frytki wysyp na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do rozgrzanego na 220 stopni C. piekarnik (środkowa szuflada). Pieczenie w tej temperaturze powinno trwać 10 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 180 stopni i pozwól dochodzić słodkim ziemniakom jeszcze przez 15 minut (w zależności od grubości kawałków)
canva.com
Smażone bataty
Jeśli możesz sobie pozwolić na posiłek z nieco większą ilością kalorii, to frytki z batatów możesz także przygotować w mniej zdrowej odsłonie, czyli smażone na głębokim tłuszczu.Reklama
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Następny artykuł
Czytaj więcej
Obłędny sernik z musem pistacjowym. Pyszny deser na Dzień Matki
Zbliża się Dzień Matki, więc czas pomyśleć o tym, aby zaskoczyć bliskie osoby pysznym deserem. Jedną z naszych topowych, obłędnie pysznych propozycji jest delikatny sernik z musem pistacjowym. Uwaga! Ten smak uzależnia.
Arbuzowy chłodnik z fetą i miętą - idealna zupa na upały istnieje
Zbliżające się wakacje zachęcają do zmiany diety na lekką, niskokaloryczną i orzeźwiającą. Doskonałą propozycją będzie zatem chłodnik z arbuza z dodatkiem sera feta oraz aromatycznej mięty. To jest pyszne!
Krem z kalafiora. Dodaj ser gorgonzola, aby odkryć nowy i niebanalny smak!
Kalafior nieodzownie kojarzy nam się z pyszną, nowalijkową i wiosenną zupą od babci. Dziś przygotujemy pyszny krem kalafiorowy z dodatkiem intensywnie pachnącego sera gorgonzola. Palce lizać!
Reklama
Reklama
Najczęściej czytane
Reklama
Reklama
© 2022 ZaradnaKobieta.pl