Tarta z truskawkami i mascarpone – przepis na letnie ciasto z truskawkami
Tarta z truskawkami i mascarpone to wspaniała, letnia propozycja. Nie dość, że to przepyszny deser, który smakuje wręcz niebiańsko i wielu może przyprawić o kulinarny orgazm, to jeszcze taką tartę można wykonać w bardzo prosty sposób. Takie ciasto jemy na zimno – wymaga kilkugodzinnego słodzenia. Można też przygotować je na kruchym spodzie – z piekarnika – lub zrobić deser bez pieczenia. My dziś skupimy się na tym pierwszym, który choć jest trochę bardziej pracochłonny, to jednak naszym zdaniem jest też odrobinę smaczniejszy od tego drugiego. Tarta z truskawkami – jak ją zrobić?
Reklama
Tarta z truskawkami – jak zrobić pyszne ciasto?
Wśród wielu darów lata znaleźć można także sezonowe owoce, które choć są dostępne również w innych porach roku, to nigdy nie smakują tak samo dobrze jak latem. Do takich owoców należą truskawki. Zawsze pachną obłędnie.. ale wystarczy wgryźć się w choćby jedną sztukę zimą lub jesienią by uznać, że to nie to samo co w czerwcu czy lipcu. A truskawki warto jeść nie tylko przez wgląd na ich smak, ale też choćby ze względu na ich naprawdę niską kaloryczność. Generalnie mają sporo wspaniałych właściwości, których nie dałoby się zliczyć nawet na palcach dwóch rąk, ale faktycznie najczęściej doceniamy właśnie ich walory smakowe. A tarta z truskawkami i mascarpone, taka dobrze schłodzona, z odrobiną mięty to naprawdę niebo w gębie. Chcesz przepis? Już się robi!Składniki na tartę z truskawkami
Składniki na spód tarty:- Szklanka mąki pszennej lub orkiszowej
- 150 g ZIMNEGO masła
- Jajko
- 3 łyżki cukru lub inne słodzidło
- Odrobina soli
- 0,5 szklanki mocno schłodzonej śmietany 36%
- 0,5 kg zimnego mascarpone
- Cukier lub inne słodzidło do smaku
- Cukier waniliowy lub prawdziwa wanilia
- Kilka listków świeżej mięty
- Około 0,5 kg truskawek
Ciasto z truskawkami – przygotowanie
Tarta z truskawkami i mascarpone to naprawdę bardzo prosty przepis i każdy sobie z nim poradzi. Na początku należy przygotować ciasto, z podanych wyżej składników. W tym celu przesiewamy mąkę do miseczki, dodajemy słodzidło i dosłownie szczyptę soli. Mieszamy. Kroimy na mniejsze kawałki zimne masło i dorzucamy do mąki. Dodajemy też jajko. Wszystko dobrze zagniatamy, zwijamy w kulkę i wkładamy do lodówki na około godzinę. Piekarnik musimy nagrzać do 190 stopni. Ciasto wykładamy na natłuszczony spód formy do tarty. Robimy w nim widelcem mini dziurki i posypujemy np. ziarnami fasoli, żeby je obciążyć.Reklama
Tarta z truskawkami i mascarpone
Jak widzisz przygotowanie takiego deseru wcale nie jest skomplikowane. A smakuje naprawdę wybornie. Można go zajadać z letnią, mrożoną kawą, albo z truskawkowym koktajlem, bo czy może być coś lepszego, niż podwójna porcja tych przepysznych owoców? Chyba nie!Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Czytaj więcej
Tarta z truskawkami: Truskawkowe szaleństwo!
Ciasto z truskawkami to klasyk wśród deserów. Sezon na te pyszne owoce trwa zazwyczaj od maja do lipca, dlatego warto w tym czasie skorzystać z okazji i przygotować coś wyjątkowego. Tarta z truskawkami to doskonały pomysł na wakacyjny deser lub słodki poczęstunek dla bliskich i przyjaciół.
Ciasto z truskawkami: Poczuj smak lata!
Jeśli szukasz pysznego i zdrowego przepisu na ciasto z truskawkami, trafiłaś idealnie! W tym artykule przedstawiamy najlepszy przepisy na ciasto z truskawkami, które zachwyci Twoje kubki smakowe!
Szybkie ciasto z truskawkami: Te wskazówki gwarantują sukces!
Szybkie ciasto z truskawkami to doskonały pomysł na deser w sezonie letnim, kiedy mamy dostęp do świeżych, soczystych truskawek. To przepis idealny dla osób, które cenią sobie prostotę i szybkość wykonania.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl