galaktoboureko oblane syropem cukrowym
Canva.com

Galaktoboureko - grecki deser w cieście filo

Uwielbiacie desery nieoczywiste, najlepiej z dalekich zakątków świata? Dziś mam dla was prosty przepis na słodkości skąpane w syropie cukrowym. Mowa o greckim galaktoboureko. To delikatny deser o aksamitnym smaku i przyjemnym aromacie z dodatkiem cynamonu i skórki cytrynowej.
Reklama

Nazwa greckiego ciastka galaktoboureko pochodzi z greckich słów oznaczających mleko oraz od tureckiej potrawy burek. Burek przygotowuje się z ciasta yufka, które jest nadziane pysznym serem lub aromatycznym mięsem. Dziś jednak zabieram was w słodką podróż, która w smaku przypomina inny grecki deser - baklava.

Galaktoboureko znane jest także w Turcji i często podawane jest na święta. Rozkoszna budyniowa masa zapiekana jest z ciastem filo i oblana cudownie pachnącym syropem cukrowym. W tureckiej wersji galaktoboureko znajdziemy ryż oraz mąkę ryżową.

galaktoboureko oblane syropem cukrowym
Canva.com

Jakie składniki trzeba przygotować na galaktoboureko?

Reklama

Mleczną masę, którą znajdziemy w galaktoboureko przygotowujemy z semoliny, czyli z kaszy z pszenicy durum, którą zagęścimy jajkami. W Polsce najczęściej semolina jest zastąpiona kaszą manną.

Galaktoboureko - składniki

Słodkie, mleczne wnętrze:
  • 1 litr mleka
  • 170 g semoliny lub kaszy manny (1 szklanka)
  • 4 jajka
  • 100 g cukru
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub cukru
  • łyżka masła
Pyszny i aromatyczny syrop cukrowy:
  • 200 ml wody
  • 200 g cukru
  • skórka i sok z 1 niewoskowanej cytryny
  • 1 laska cynamonu
  • 2 łyżki miodu
Do przygotowania efektownego deseru potrzebujemy jeszcze:
  • 250 g ciasta filo
  • 100 g masła

Galaktoboureko krok po kroku - sprawdzony przepis

Przygotowanie greckiego deseru zacznijmy od stworzenia syropu cukrowego. Do małego rondla wlewamy wodę oraz dodajemy cukier. Na tym etapie dodajemy sok z cytryny, laskę cynamonu oraz skórkę z niewoskowanej cytryny. Słodki roztwór gotujemy przez 4 minuty, a na koniec dodajemy odrobinę miodu.

Reklama

Kolejny etap to przygotowanie słodkiego, mlecznego nadzienia do deseru. Do miski wbijamy jajka i ubijamy je mikserem lub trzepaczką na gęstą pianę. W garnku gotujemy mleko i dosypujemy semolinę. Już po kilku minutach zauważymy, że masa będzie bardzo gęsta. Dodajemy masło oraz wanilię. Słodkie, mleczne nadzienie dodajemy do kaszy i energicznie mieszamy.

Smarujemy masłem foremkę, np. o wymiarach 20x30 cm i wykładamy ją ciastem filo. Pamiętajmy, aby zakryć dokładnie boki formy oraz spód. Na blaty ciasta wylewamy gotowy krem i przykrywamy go ciastem filo. Każdy arkusz ciasta smarujemy masłem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 160ºC na 45 minut.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama