Syrop z pigwy – przepis, właściwości zdrowotne. Naturalny antybiotyk
Syrop z pigwy to doskonały specyfik na odporność. A pigwa wciąż jest jeszcze tak mało znana. Ma charakterystyczny smak i bardzo dużo wspaniałych właściwości, które warto wykorzystać. Poniekąd pigwa jest swego rodzaj alternatywą dla cytryny, bo właściwości mają bardzo podobne – choć smak zdecydowanie inny. No i cytrynę można spożywać na surowo, natomiast pigwę trzeba wcześniej poddać obróbce, ale warto. Naprawdę warto się nad nią pochylić i sprawdzić, co też ma nam ona do zaoferowania. Jak zrobić syrop z pigwy? Jakie ma właściwości, zastosowanie i czy są jakieś przeciwwskazania do jego stosowania? Sprawdź!
Reklama
Syrop z pigwy - przepis na pigwowy syrop z miodem
Szukasz jakiejś alternatywy do aptecznych lekarstw, które mają wspomagać leczenie przeziębienia czy grypy? Syrop z pigwy naprawdę sprawdzi się w tym przypadku idealnie. A jeśli jeszcze dodamy do niego miodu i soku z cytryny, to wyjdzie nam z tego naturalny antybiotyk (jak na przykład syrop z mniszka lekarskiego). Oprócz syropu, może powstać również nalewka z pigwy. Ale dziś skupiamy się na tym pierwszym. Jak zrobić taki syrop?Składniki na syrop z pigwy
Co będzie nam potrzebne?- 1 dość duża pigwa
- Naturalny miód – 150 mililitrów. Ważne, żeby był płynny.
- 1 cytryna, z której wyciśniesz sok
- Składnik dodatkowy to goździki. Najlepiej je również dodać, ale można je pominąć.
Jak zrobić syrop z pigwy?
Na początek trzeba się do tej pigwy dobrać, a nie każdy wie jak zacząć. Na początku ją myjemy, a później kroimy na cztery części po to, by móc swobodnie pozbyć się twardego gniazda, które znajdziemy w środku. Następnie nasze ćwiartki dzielimy jeszcze na cieniutkie plasterki. Wrzucamy je do słoika. Sok z cytryny mieszamy z miodem i zalewamy tą mieszanką nasze plasterki pigwy. Zakręcamy i wkładamy do lodówki na około 3 dni. Taką pigwę można dorzucać sobie do zimowej herbaty – razem z goździkami, jeśli też je wykorzystałaś do przyrządzenia syropu.Reklama
Syrop z pigwy – właściwości zdrowotne
Syrop z pigwy świetnie sprawdzi się jako lek na grypę i przeziębienie, ale nie tylko. Można go też stosować w przypadku problemów związanych z układem pokarmowym. Pigwa pobudza trawienie, a także ma świetny wpływ na przemianę materii. Świetnie działa też na wątrobę. Nic więc dziwnego, że pigwę zaleca się często osobom, które postawiły na zdrowy tryb życia i dietę redukcyjną.Zastosowanie i przeciwwskazania
Nie ma zbyt wielu przeciwwskazań do stosowania syropu z pigwy, ale z pewnością nie powinny go stosować osoby, które chorują na cukrzycę. Zwłaszcza wtedy, gdy ten syrop jest dosładzany.Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Czytaj więcej
Syrop z mniszka lekarskiego - przepis. Domowy syrop z mlecza bez cukru
Syrop z mniszka lekarskiego to naturalny antybiotyk o wspaniałych właściwościach przeciwzapalanych oraz przeciwwirusowych. Dodatkowo syrop z mlecza jest wartościowym źródłem witamin i minerałów. Najczęściej stosowany na infekcje gardła, lecz to nie wszystkie jego zastosowania. Jak zrobić domowy syrop z mniszka lekarskiego? Przygotowaliśmy dla Was przepisy w dwóch wersjach - jeden z nich nie zawiera cukru.
Naturalne antybiotyki z Twojej kuchni
Antybiotyk – to najczęściej słyszany werdykt wśród stawiających diagnozę lekarzy. Jednak antybiotyki często zamiast pomagać, po prostu szkodzą. Skutkami ubocznymi ich nadmiernego stosowania są problemy jelitowo – żołądkowe, uczulenia, infekcje grzybicze, uodpornienie organizmu na antybiotyk, a nawet uszkodzenie narządów wewnętrznych. Z tego względu, wtedy kiedy możemy sobie na to pozwolić, warto zamienić je na naturalne i zgodne z naszym organizmem składniki oraz substancje. Gdzie ich szukać? Zajrzyj do swojej kuchni.
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl