Uszka z grzybami i kapustą kiszoną według przepisu Ani Starmach
Uszka z grzybami i kapustą kiszoną w towarzystwie aromatycznego barszczu o głębokim bordowym kolorze to coś, czego nie może zabraknąć na wigilijnym stole. Podstawowym składnikiem uszek na wigilię są oczywiście suszone grzyby, których wyjątkowy zapach przywołuje miłe wspomnienia z dzieciństwa.
Reklama
Uszka z grzybami i kapustą kiszoną – przepis Ani Starmach
Tradycyjne potrawy wigilijne w wielu polskich domach są przygotowywane zgodnie z klasycznymi przepisami przekazywanymi z pokolenia na pokolenie. Nie ma w tym oczywiście nie zaskakującego, ponieważ nie od dziś wiadomo, że prostota jest niewątpliwym kluczem do sukcesu – również w kuchni! Przepis na wigilijne uszka Ani Starmach to głęboki ukłon w stronę klasyki oraz niepodważalny dowód na to, że nie potrzeba zbyt wiele, aby wznieść pozornie proste danie na wyższy poziom kulinarny.canva.com
Jak zrobić farsz na uszka z grzybami i kapustą
Składniki- 100 g suszonych grzybów
- 300 g białej kapusty kiszonej
- 1 biała cebula
- 1 łyżka oleju
- 250 ml ciepłej wody
- ziele angielskie
- liść laurowy
- przyprawy: sól i pieprz
- Zacznij od namoczenia grzybów – najlepiej zalać je ciepłą wodą i odstawić na 24 godziny. Po odcedzeniu nie wylewaj wody, ponieważ będzie Ci jeszcze potrzebna
- Kiszoną kapustę przepłucz pod bieżącą wodą i drobno posiekaj razem z cebulą oraz namoczonymi grzybami
- Warzywa i grzyby podsmaż na oleju przez ok. 5-8 minut, a następnie wlej na patelnię wodę pozostałą z namaczania grzybów
- Dodaj przyprawy i duś pod przykryciem przez ok. 45 minut
- Gotowy farsz przerzuć do miski i pozostaw do ostygnięcia
Ciasto na wigilijne uszka
Dobre ciasto to podstawa zarówno wigilijnych pierogów, jak i uszek z grzybowym farszem.Reklama
- dwie szklanki mąki pszennej
- 150 ml ciepłej wody
- szczypta soli
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Następny artykuł
Czytaj więcej
Rozgrzewające przepisy na chłodne dni – zdrowo i pysznie
Czy jest coś lepszego niż pyszne, rozgrzewające danie w chłodne dni? Kiedy temperatura spada, nasze ciała potrzebują czegoś, co pomoże nam się ogrzać i dostarczy nam energii. Sprawdź nasze trzy rozgrzewające przepisy!
Pyszny krem z dyni. Przepis na zbliżającą się jesień
Zupa - krem z aromatycznej i soczystej dyni to jeden z naszych ulubionych pomysłów na ciepłą, rozgrzewającą zupę na jesień. Jest po prostu przepyszna i doskonale smakuje z chrupiącym słonecznikiem lub grzankami. Zapraszamy do zapoznania się z naszym przepisem.
Pyszny gulasz wołowy z Thermomixa - prosty przepis na sos węgierski do placków ziemniaczanych
Delikatne, kruche mięso i aromatyczny sos - tak możemy podawać chrupiące placki ziemniaczane w wersji po węgiersku. Dziś dzielimy się z wami przepisem na pyszny gulasz z Thermomixa. Jest łatwy w przygotowaniu!
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl