uszka z grzybami i kapustą kiszoną

Uszka z grzybami i kapustą kiszoną według przepisu Ani Starmach

Uszka z grzybami i kapustą kiszoną w towarzystwie aromatycznego barszczu o głębokim bordowym kolorze to coś, czego nie może zabraknąć na wigilijnym stole. Podstawowym składnikiem uszek na wigilię są oczywiście suszone grzyby, których wyjątkowy zapach przywołuje miłe wspomnienia z dzieciństwa.
Reklama

Uszka z grzybami i kapustą kiszoną – przepis Ani Starmach

Tradycyjne potrawy wigilijne w wielu polskich domach są przygotowywane zgodnie z klasycznymi przepisami przekazywanymi z pokolenia na pokolenie. Nie ma w tym oczywiście nie zaskakującego, ponieważ nie od dziś wiadomo, że prostota jest niewątpliwym kluczem do sukcesu – również w kuchni! Przepis na wigilijne uszka Ani Starmach to głęboki ukłon w stronę klasyki oraz niepodważalny dowód na to, że nie potrzeba zbyt wiele, aby wznieść pozornie proste danie na wyższy poziom kulinarny.
suszone grzyby na uszka wigilijne
canva.com

Jak zrobić farsz na uszka z grzybami i kapustą

Składniki
  • 100 g suszonych grzybów
  • 300 g białej kapusty kiszonej
  • 1 biała cebula
  • 1 łyżka oleju
  • 250 ml ciepłej wody
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • przyprawy: sól i pieprz
Przygotowanie
  1. Zacznij od namoczenia grzybów – najlepiej zalać je ciepłą wodą i odstawić na 24 godziny. Po odcedzeniu nie wylewaj wody, ponieważ będzie Ci jeszcze potrzebna
  2. Kiszoną kapustę przepłucz pod bieżącą wodą i drobno posiekaj razem z cebulą oraz namoczonymi grzybami
  3. Warzywa i grzyby podsmaż na oleju przez ok. 5-8 minut, a następnie wlej na patelnię wodę pozostałą z namaczania grzybów
  4. Dodaj przyprawy i duś pod przykryciem przez ok. 45 minut
  5. Gotowy farsz przerzuć do miski i pozostaw do ostygnięcia

Ciasto na wigilijne uszka

Dobre ciasto to podstawa zarówno wigilijnych pierogów, jak i uszek z grzybowym farszem.
Reklama
W sieci znajdziesz wiele przekombinowanych przepisów, lecz w tym przypadku sprawa jest bardzo prosta... Składniki
  • dwie szklanki mąki pszennej
  • 150 ml ciepłej wody
  • szczypta soli
Przygotowanie Wszystkie składniki wymieszaj w plastikowej misce, a następnie wyrabiaj ciasto na przyprószonej mąką stolnicy. Gdy będzie gotowe, rozwałkuj na cienki placek. Uszka możesz zawijać na dwa sposoby: z niewielkich okręgów ciasta wyciętych kieliszkiem lub kwadracików. Na środku każdego z kawałków ułóż niewielką ilość farszu, zaklej i zawiń. Jak gotować uszka do barszczu? Najlepiej robić to partiami po kilka sztuk we wrzącej lekko osolonej wodzie. Gdy wypłyną na powierzchnię to znak, że są gotowe! Smacznego!
Reklama
Autor - Olga Szarycka
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
o.szarycka@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama