wołowina z orzechami nerkowca

Wołowina z orzechami nerkowca – przepis w stylu tajskim

Wołowina z orzechami nerkowca to klasyczne danie tajskiego street foodu, które na zaludnionych ulicach Bangkoku serwowane jest na liściu bananowca. Smaczna i przede wszystkim szybka w przygotowaniu potrawa doskonale komponuje się z ryżem jaśminowym lub makaronem ryżowym, ale i również z kaszą bulgur, czy z klasycznym makaronem.
Reklama

Przepis na wołowinę z orzechami nerkowca w stylu tajskim

Kuchnia orientalna cieszy się ogromną popularnością, co widać po otwierających się w dynamicznym tempie barach, jak i restauracjach w stylu tajskim. Dlaczego? Smak umami to coś, obok czego nie da się przejść obojętnie. Lista składników:
  • 200 g mięsa wołowego (najlepiej antrykot lub rostbef)
  • 100 g orzechów nerkowca
  • 1 czerwona papryka
  • kilka różyczek brokuła
  • 1 średnia marchewka
  • 1 czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • kawałek świeżego imbiru
  • 1 marchewka
  • olej lub oliwa z oliwek
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki sosu ostrygowego
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 1 łyżeczka białego lub czarnego sezamu
  • posiekana dymka
  • ćwiartka limonki
orzechy nerkowca na kamiennym blacie
canva.com

Wołowina z orzechami nerkowca krok po kroku

Po skompletowaniu wszystkich składników czas przejść do ich szybkiej obróbki termicznej, która jest sekretem całego dania.
Reklama
  1. Wołowinę pokrój w cienkie paski, zalej jasnym sosem sojowym, dodaj łyżeczkę skrobi ziemniaczanej, dokładnie wymieszaj i odstaw na ok. 10 minut
  2. W tym czasie pokrój warzywa: marchewkę w cienkie słupki, paprykę w grubszą kostkę, cebulę w piórka, natomiast imbir i czosnek (po rozgnieceniu) posiekaj na bardzo drobne plasterki. Różyczki brokuła zaparz we wrzątku
  3. Na dużą głęboką patelnię lub wooka wlej 2 łyżki oleju i podsmaż na nim czosnek, imbir oraz cebulę
  4. Następnie dodaj zamarynowaną wołowinę i podsmażaj na mocnym ogniu przez cały czas energicznie mieszając
  5. Gdy mięso się zetnie dodaj różyczki brokuła, marchewkę oraz czerwoną paprykę. Podsmażaj przez ok. 3 minut cały czas mieszając
  6. Dodaj 3 łyżki sosu ostrygowego oraz uprażone na suchej patelni orzechy nerkowca. Wszystko dokładnie wymieszaj i podsmażaj jeszcze do momentu aż sos zmieni swoją konsystencję na gęstą i kleistą
  7. Po nałożeniu na talerz posyp posiekaną dymką, biały lub czarnym sezamem i skrop sokiem wyciśniętym z ćwiartki limonki albo cytryny
Smacznego!
Reklama
Autor - Olga Szarycka
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
o.szarycka@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama