Jak radzić sobie z uczuciem głodu w trakcie diety odchudzającej? 8 rad
Udostępnij Google News
Zdrowie

Jak radzić sobie z uczuciem głodu w trakcie diety odchudzającej? 8 rad

Najtrudniejszą rzeczą podczas odchudzania jest pozbycie się lub poradzenie sobie z przemożnym i ciągłym uczuciem głodu. W brzuchu burczy, smakołyki kuszą swoim zapachem i smakiem, a nasi bliscy robią nam kawały jedząc najlepsze delicje świata na naszych oczach. Poradzenie sobie z uczuciem głodu i zapobiegnięcie przerwania diety to rzeczy najtrudniejsze do przezwyciężenia. Da się to jednak zrobić!

1. Unikaj jedzenia i kuszenia

Po pierwsze unikaj w sklepach działów, gdzie mogłyby kusić cię słodkości i inne przysmaki, które uwielbiasz. Nie oglądaj telewizji lub odwracaj się na reklamach. Unikaj programów kulinarnych, które wręcz zachęcają do przekąszenia czegoś zaraz po ich zakończeniu. Ogółem: nie kuś sama siebie, by zjeść cokolwiek nadmiarowego.

2. Przysmaki zdrowe i niskokaloryczne

Przyszykuj sobie niskokaloryczne i zdrowe przysmaki do przegryzania. Mogą to być pocięte w krążki lub paseczki warzywa, takie jak marchewka. Świetnie chrupią, dając poczucie jedzenia czegoś „niezdrowego” np. chrupków. Poza tym pozwalają zwalczyć uczucie głodu. Kiedy masz ochotę na szybką przekąskę – sięgnij do swojej miseczki z przygotowanymi warzywami i wybierz coś dla siebie.

3. Dieta zbilansowana to podstawa

Jeśli często czujesz silny i dotkliwy głód, zastanów się nad tym, czy twoja dieta na pewno jest odpowiednia. Zbadaj ją pod kątem zbilansowania i sprawdź, czy ma w sobie wszystkie potrzebne ci składniki odżywcze. Jeśli tak nie jest – wprowadź do niej składniki, które pozwolą ci poczuć się lepiej, być może spożywasz któregoś z nich zbyt mało.

4. Jedzenie często, ale niewiele

Sprawdź, o jakich porach spożywasz posiłki. W dobrej diecie powinnaś jeść przynajmniej parę razy dziennie, nawet do 6 posiłków. Oczywiście powinny one być zbilansowane, dietetyczne i niskokaloryczne. Ważne jest jednak, żeby jeść w regularnych porach, stosunkowo często. Wtedy też uczucie głodu w ciągu dnia powinno być niewielkie, ledwie odczuwalne.

5. Zacznij jeść więcej zup

Gęste zupy mogą być niskokalorycznymi a przy tym świetnie rozciągać ściany żołądka. To właśnie wtedy czujemy największą sytość, ponieważ do podwzgórza znajdującego się w mózgu, zostaje wysyłana informacja o „najedzeniu” – dzięki temu ośrodek sytości jest „zadowolony”, a nam zwyczajnie nie doskwiera głód. Z przeprowadzonych badań wynika, że bardziej „zapychającymi” potrawami są te w formie kremów, zup, dań zmiksowanych.

6. Pij dużo wody mineralnej

Żołądek wypełnić można również samą wodą. Poza tym woda świetnie wspomaga dietę pomagając w metabolizmie. Oczywiście trzeba pamiętać o tym, aby wypijać więcej wód źródlanych i mineralnych, a nie napojów smakowych czy wód smakowych – one również są wysokokaloryczne i zawierają cukry.

7. Rozgrzewaj się!

Z badań wynika, że kiedy jest nam zimno zjadamy chętniej i więcej, częściej też czujemy uczucie głodu. Przebywając w gorących pomieszczeniach czy zwyczajnie rozgrzewając swoje ciało, czujemy mniejszy apetyt, czasem nawet całkowicie go tracąc.

8. Przetwory mleczne są doskonałe dla zabicia głodu

Jedzenie kefirów, jogurtów czy serków, ale również innych produktów bogatych w białko np. kurczaka czy ryb, pomaga w walce z głodem. Jedząc te produkty wydłużamy uczucie sytości nawet o 10%.

Udostępnij Google News Komentarze

Podobne tematy

Polecane dla ciebie