Zimowa dieta na miarę czyli jak jeść zimą aby nie przytyć
Udostępnij Google News
Zdrowie

Zimowa dieta na miarę czyli jak jeść zimą aby nie przytyć

Zima jest czasem, który bardzo często przynosi nam melancholijny, zły nastrój. A taki lubimy zajadać czekoladą albo zapić dobrym, smakowym piwem. Nie służy to jednak naszej sylwetce, która po tak spędzonej zimie z pewnością nie będzie tą idealną. W dodatku w środku zimy wypadają święta, gdzie suto zastawiony stół korci wszelkiego rodzaju przepysznymi daniami. Jak przeżyć zimę, aby nie przytyć? Jest na to kilka sposobów.

Zima zła…

W okresie zimy czujemy się zazwyczaj znacznie gorzej. Ponadto prawdą jest, że tyje się w trakcie zimy o około 1-2 kilogramy. W ten sposób organizm próbuje również w naturalny sposób bronić się przed mrozem i zimnem. Dodatkowo brak jest życiodajnego słońca, czujemy się bez energii, nieszczęśliwe i złe.

Nasz system odpornościowy jest ciągle atakowany przez wszędobylskie wirusy i bakterie. Apetyt rośnie, a my mamy ochotę na słodycze i tłuste potrawy. Nic gorszego dla dobrze wyglądającej sylwetki.

Jak zadbać o dietę zimą

Przede wszystkim postaw na produkty zawierające większe ilości minerałów i witamin. To one pozwolą na zachowanie zdrowego ducha i zdrowego ciała w mroźnym zimowym okresie. Do tego staraj się jeść więcej białek i złożonych węglowodanów. Białka pomogą w regeneracji komórek, również komórek skóry, która cierpi najbardziej w styku z zimnym, porywistym wiatrem i śniegiem. Węglowodany złożone dadzą ci najcenniejszą energię, która tak szybko nie zamieni się w zbędne kilogramy.
Zrezygnuj z tłuszczów i cholesterolu. Odrzuć też wszelkie fast-foody, również te domowe. Zrezygnuj ze smacznych, ale tłustych, frytek i domowych hamburgerów.

Zwykły olej zamień na oliwę z oliwek albo olej sojowy lub z pestek winogron. Zaopatrz się również w inne tłuszcze roślinne.

W odchudzaniu pomoże ci kasza

Kasza jest produktem niezwykle kalorycznym, ale dodatkowo takim, który zupełnie nie tuczy. Daje więc moc energii, tak potrzebnej w zimie, a przy tym pozwala zachować odpowiednią wagę. Kasza w każdej postaci jest świetnym składnikiem zdrowej i zbilansowanej diety. Poprawia trawinie, posiada dużo błonnika oraz ogrom witamin – między innymi witaminy z grupy B, witaminę A i E.
Kaszę łączyć możesz z warzywami, mięsem, produktami nabiałowymi… praktycznie ze wszystkim! To świetna alternatywa dla „zwykłego” obiadu.

Gotowane warzywa i cieplutkie zupy

W okresie zimowym warto postawić również na dania i produkty mocno rozgrzewające. Najlepiej sprawdzą się w tej roli wszelkiego rodzaju zupy i kremy. Nie bój się dodawać do nich sporych ilości cebuli i czosnku – to właśnie one ochronią cię przed pierwszym lepszym przeziębieniem.

Gotowane warzywa najlepiej przyrządzać na parze. Wtedy nie pozbawia się ich życiodajnych składników i minerałów. Zimowa dieta powinna być bogata w buraki, warzywa strączkowe, kapustę, marchew, pietruszkę, pomidory i brokuły.

Zasady zimowej diety

  • Jedz często, ale w mniejszych ilościach
  • Jedz dużo warzyw i owoców
  • Przygotuj swoje posiłki na parze
  • Codziennie zjadaj ciepłe, pożywne śniadanie
  • Pij dużo ciepłych wywarów z ziół
  • Przygotowując sosy do makaronów nie dodawaj do nich tuczącego sera
  • Staraj się pić dużo wody mineralnej
  • Dodaj do swojej diety świeże ryby i spróbuj nowych owoców morza
  • Spróbuj rzucić palenie i używaj mniej alkoholu
Udostępnij Google News Komentarze

Podobne tematy

Polecane dla ciebie