Czy czeka nas moda na zdrowe jedzenie?

Czy czeka nas moda na zdrowe jedzenie?

Dzięki programom telewizyjnym oraz edukacyjnym Polacy usłyszeli, że nie wszystko, co na co dzień znajduje się na ich talerzach jest zdrowe. Wiele potraw tradycyjnych zawiera zbyt duże ilości cukru czy tłuszczu. Dlatego coraz częściej zmieniamy swoją dietę i stawiamy na zdrowe produkty. Z obserwacji naszych zachowań wynika, że w najbliższym czasie przyjdzie do nas moda na zdrowe jedzenie.
Reklama
Zdrowe produkty – czyli jakie? Pod tym pojęciem mieszczą się wszystkie artykuły żywnościowe produkowane w ekologicznych warunkach. Już dziś coraz częściej zwracamy uwagę na to czy jajka, które kupujemy pochodzą z chowu klatkowego czy z wolnego wybiegu. Zwracamy uwagę na to czym podczas hodowli karmione są zwierzęta i jakie nawozy używane są w czasie uprawy roślin. To wszystko ma wpływ na jakość naszego pożywienia. Ta świadomość prowadzi do tworzenia się nowych sklepów, gdzie sprzedawana jest żywność produkowana w ekologicznych warunkach. Warzywa i owoce Od wielu lat dietetycy i lekarze przekonują nas do zmiany nawyków żywieniowych. Przekonują o tym, że warto sięgać po warzywa i owoce zarówno te znane jak i nowe. Jak się okazuje z badań ich słowa znajdują w naszym narodzie zrozumienie, bo już 90% Polaków deklaruje, że zjada owoce co najmniej raz dziennie, zaś po warzywa sięga 82% naszych rodaków. Ten trend staje się coraz powszechniejszy. Choć większość z nas wybiera znane sobie owoce i warzywa, to coraz częściej pojawiają się osoby chcące eksperymentować.
Reklama
Ryby i owoce morza To kolejna grupa produktów, które znalazły się na naszych stołach. Niestety Polacy nie jedzą ich w takich ilościach jak np. Grecy czy Włosi, niemniej jednak znacznie wzrosła ostatnio liczba miłośników tego typu artykułów żywnościowych. Przyrządzanie dań Moda na zdrowe odżywianie to nie tylko dobrej jakości produkty żywnościowe pochodzące z ekologicznych hodowli i upraw, ale także sposób przygotowywania z nich dań. W zdrowym stylu odżywiania rezygnuje się niemal zupełnie ze smażenia na korzyść gotowania na parze, grillowania i pieczenia. Coraz częściej wykorzystuje się także proces głębokiego zamrażania, który pozwala zachować wszystkie substancje odżywcze w mrożonych produktach. Polacy powoli zaczynają zwracać uwagę nie tylko na to ile zapłacą za jedzenie, ale również na to jakiej jakości produkty kupują. Zależy nam na odpowiednim odżywianiu się, ponieważ pomaga ono utrzymać dobre zdrowie i smukłą sylwetkę.
Reklama
Autor - Olga Szarycka
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
o.szarycka@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama