Dieta ajurwedyjska - poznaj jej tajniki

Dieta ajurwedyjska - poznaj jej tajniki

Dieta ajurwedyjska – coraz częściej pozwala nam o sobie usłyszeć. Dzięki temu duże grono kobiet zaczyna się nią interesować. Osoby które ją stosują twierdzą, że działa niczym zastrzyk pełen endorfin. Jeśli chcesz poznać jej tajniki, dowiedzieć się, co możesz na niej spożywać, koniecznie przeczytaj ten artykuł do końca.
Reklama
Słynny Ajurweda mówi nam o tym, że najważniejsze są trzy żywioły, na których wszystko się opiera. Są nimi oczywiście, powietrze, ziemia oraz ogień. Powiada, że w żadnym wypadku nie można pozwolić na to, żeby doszło między nimi do jakiegokolwiek starcia, ponieważ może się to negatywnie odbić na naszym zdrowiu. Człowiek nie może do tego dopuścić, a jeśli tak się stanie, może pomóc sobie odżywiając się zdrowo i stosując zbilansowaną dietę. Co dokładnie daje nam ta dieta? Podobno jest w stanie uchronić nas przed wieloma poważnymi chorobami. Ustrzeże nas przed gromadzeniem się niebezpiecznych toksyn w naszym organizmie. Wiadomo nie od dziś, że jeśli toksyny opanują nasze ciało, czujemy się osłabieni i odczuwamy wyraźny spadek formy. Jeśli zauważymy u siebie ciągłe kiepskie samopoczucie, oznacza to, że czas na zmianę nawyków żywieniowych. Według Ajurwedy, dieta która ma przynieść nam korzyści, powinna być różna od naszej osobowości.
Reklama
Jeżeli jesteśmy osobami pełnymi energii, nie powinniśmy spożywać produktów ciężkostrawnych, które spowolnią nasz sposób funkcjonowania. Jeśli chcesz osiągnąć jak najlepsze efekty, zmień dietę na lekkostrawną. Najlepsze okażą się być potrawy z fasolką mung i ugotowane warzywa i owoce. Według Ajurwedy surowe są ciężkostrawne. Należy wyeliminować potrawy słodkie i zimne, przetwory mleczne, ziemniaki, dynię, banany, figi, napoje gazowane, schłodzone oraz alkohol. Dodatkowo należy używać takich przypraw jak: imbir, kolendra, kurkuma, kminek, bazylia – poprawią one nasze trawienie. Przed każdym posiłkiem należy pić pół łyżeczki mikstury imbirowej. Pokrój drobno świeży imbir, zalej sokiem z cytryny, dodaj szczyptę soli i kminku. Całość zamknij w słoiku.
Reklama
Autor - Olga Szarycka
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
o.szarycka@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama