Dlaczego warto jeść orzechy?
Udostępnij Google News
Zdrowie

Dlaczego warto jeść orzechy?

Dzisiaj, kiedy zdrowa żywność jest tak popularna, przypominamy sobie o różnego rodzaju nasionach, kiełkach i orzechach. Na tych ostatnich chcielibyśmy się skupić. Orzechy w doskonały sposób wpływają na kondycję i pracę naszego mózgu. 

Zawierają one korzystne tłuszcze,witaminy i minerały, które w dużej mierze wpływają na naszą pamięć.

Składniki te skutecznie pobudzają pracę naszego mózgu. Specjaliści stwierdzili, że regularne spożywanie orzechów , w doskonały sposób poprawia zdolności umysłowe, jak i pozwala nam na większą mobilizację w codziennych działaniach. Dodatkowo, co jest bardzo istotne, jedząc orzechy, w łatwy sposób można uzupełnić niedobór żelaza, magnezu, wapnia oraz potasu.

W czasach kiedy nie mamy na nic czasu i każdy z nas jest niezwykle zabiegany, często zapominamy o swoim zdrowiu. Dłuższe jego zaniedbywanie może prowadzić do poważnych problemów. Jak sobie pomóc? Postawmy na to, co naturalne! Regularne spożywanie orzechów, dedykowane jest osobom przemęczonym, intensywnie pracującym, uczniom, osobom starszym oraz kobietom w ciąży, czyli wszystkim tym, którzy potrzebują dużo pozytywnej energii.

Ponadto, orzechy mają świetny wpływ na nasz metabolizm oraz likwidują zły cholesterol.

Na regulację naszego metabolizmu mają wpływ między innymi nienasycone kwasy tłuszczowe. Największą ich ilość odnajdziemy w tak bardzo przez nas lubianych orzechach laskowych, czy włoskich. Ich jedzenie zapobiega gromadzeniu się nadmiernej ilości tkanki tłuszczowej. Powinnyśmy spożywać kilka orzechów dziennie.

Jeżeli chodzi o redukcję złego cholesterolu, powinnyśmy sięgać przede wszystkim po migdały, bogate w ubichinon oraz po orzechy włoskie bogate w kwas alfa-linolowy.

Jednak należy pamiętać o wysokiej kaloryczności orzechów.

Orzechy mają wiele pozytywnych dla nas właściwości, z tego względu powinny znaleźć się w naszej codziennej diecie. Jednak tak jak wcześniej wspomnieliśmy, wystarczy zjeść kilka sztuk dziennie. Nie można zajadać się nimi bez opamiętania, ponieważ mają dość dużą kaloryczność:

orzechy włoskie – 640 kcal

orzechy laskowe – 630 kcal

pistacje – 580 kcal

orzeszki ziemne – 555 kcal

orzechy nerkowca – 555 kcal

migdały – 630 kcal

Udostępnij Google News Komentarze

Podobne tematy

Polecane dla ciebie