5 sposobów na szybkie danie

Kuchnia Niedziela, 8 grudnia 2013
Oceń:
4 / 11 głosów
5 sposobów na szybkie danie

Żyjemy w ciągłym biegu, brakuje czasu na wszystko, więc coraz mniej z nas decyduje się na gotowanie w domu. Jednak nie musi to być wcale czasochłonne, ani trudne. Szybkie danie na ciepło można przygotować z prostych składników i zjeść na obiad bądź kolację.

A oto kilka przykładów - pomysłów na szybkie danie:

1. Szaszłyki – potrzebne będą : pierś z kurczaka, 1 czerwona papryka, 1 średnia cebula, opakowanie parówek, ulubiona przyprawa do kurczaka. Piersi myjemy, kroimy w około 2 centymetrową kostkę i marynujemy w przyprawie. Paprykę kroimy w średniej wielkości kostki, parówki według długości co około 0,5 centymetra, natomiast cebulę w plasterki. Przygotowane składniki naprzemiennie nadziewamy na patyczki do szaszłyków, układamy na blasze, pieczemy około 20 minut. Można zjeść z chlebem, ziemniakami, ryżem, kaszą, frytkami lub czymkolwiek innym.

2. Szybkie spaghetti – paczka parówek, koncentrat pomidorowy, 1 mała cebula, 1 średni ogórek kiszony, 2 pomidory, zioła prowansalskie, 1 łyżeczka cukru, 1 łyżeczka soli, pieprz do smaku, makaron. Parówki i cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na odrobinie masła. Dorzucamy obrane i pokrojone w kostkę pomidory i dusimy aż puszczą sok, następnie dodajemy szklankę wody i koncentrat pomidorowy. Jeśli wody jest za mało można jeszcze dolać. Dodajemy pokrojonego w kostkę ogórka i zostawiamy aż się zagotuje. Dodajemy sól, cukier i pieprz, zioła na sam koniec około 2 minut przed końcem gotowania. Gotujemy ulubiony makaron, polewamy go sosem, można również posypać startym serem.

3. Makaron z sałatką z tuńczyka – gotujemy ulubiony makaron. W osobnej misce przygotowujemy sałatkę – 1 puszka tuńczyka w sosie własnym, 1 pomidor, 1/3 ogórka szklarniowego, 1 żółta papryka, 1 zielona papryka, ½ niewielkiej cebuli, ewentualnie oliwki. Wszystko kroimy w kostkę, mieszamy, doprawiamy ziołami, solą, oliwą, odrobiną cukru. Sałatkę układamy na makaron.

4. Zapiekane pomidory z serem mozzarella i warzywami – kulkę sera mozzarella kroimy w plastry, 1 dużego pomidora również w plastry (zaczynając od spodu – przeciwnej strony niż szypułka) Zaczynając od pomidora na wykałaczkę nabijamy na zmianę mozzarellę i pomidora. Układamy na środek naczynia żaroodpornego. Posypujemy solą, pieprzem i bazylią. ½ niewielkiej cebuli kroimy w półksiężyce, 1 dowolną paprykę kroimy w koskę. Dookoła naszych pomidorów z serem wylewamy odrobinę oliwy, na nią wysypujemy przygotowane pokrojone warzywa, można również dodać oliwki. Zapiekamy przez około 10-15 minut.

5. Chilli – 3 różnokolorowe papryki, 2 pomidory, 1 niewielka cebula, 1 puszka kukurydzy, 1 puszka czerwonej fasoli, 1 koncentrat pomidorowy, dowolna ostra przyprawa lub papryczka (kawałek), około 2 szklanek wody. Wszystko wrzucamy razem do garnka i dusimy. Doprawiamy solą, cukrem, pieprzem, dowolnymi ziołami. Można dodać ½ łyżeczki musztardy. Podajemy z makaronem lub ryżem.

Marta