Co zrobić na obiad?
Codziennie głowisz się, co możesz zrobić na obiad i ciągle brak Ci pomysłów? W takim razie wypróbuj 3 poniższe przepisy i wprowadź je na stałe do swojej kuchni!
Reklama
Zupa brokułowa z serem żółtym
Składniki:
- 1 brokuł z łodygą
- 3 średnie ziemniaki, pokrojone w kosteczkę
- duża posiekana cebula
- czerwona papryka, pokrojona w kostkę
- duży ząbek czosnku
- 2 łyżki masła
- sól
- pieprz
- 2 łyżki mąki
- 1/2 szklanki śmietanki kremówki i 1/2 szklanki mleka (wymieszać)
- 15 dag startego ostrego sera cheddar
- 3 szklanki rosołu
Przygotowanie:
Należy oddzielić różyczki brokułowe od łodygi oraz podzielić je na mniejsze, a łodygę drobno pokroić. W garnku roztapiamy masło, dodajemy ziemniaki, paprykę, cebulkę, łodygę brokuła oraz czosnek. Trzymamy na ogniu około 10 minut, aż cebulka będzie miękka. Następnie doprawiamy pieprzem i solą do smaku i smażymy jeszcze kilka minut, dodając mąkę.
Do całości dolewamy rosół i gotujemy następne 10 minut, co jakiś czas mieszając. Dodajemy zmieszaną śmietanę z mlekiem oraz ser i trzymamy na ogniu aż zauważymy, że ser się rozpuścił. Żeby zupa była gęsta i kremowa, zmiksujmy ją w blenderze, po czym ponownie przelejmy do garnka, dodajmy różyczki brokuła i zostawmy na wolnym ogniu na 6 minut.
Kotlety z kaszy jaglanej oraz jajek
- 8 jaj kurzych (ugotowanych na twardo)
- 1 surowe jajo kurze
- 1/2 szklanki kaszy jaglanej
- świeża natka pietruszki, sól, pieprz
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki prażonych pestek słonecznika
Do panierowania i smażenia:
- 6 łyżek tartej bułki
- 8 łyżek oleju
Kaszę gotujemy wedle zaleceń z opakowania.
Do garnka wlewamy półtorej szklanki wody i doprowadzamy ją do wrzenia. Dodajemy kaszę i gotujemy na dużym ogniu przez 10 minut, co jakiś czas mieszając. Na koniec dodajemy sól i pozostawiamy pod przykryciem przez 10 minut. Jajka drobno kroimy i przekładamy do miski. Dokładamy łyżkę masła, przyrządzoną kaszę, surowe jajo kurze, prażony słonecznik i natkę pietruszki. Całość doprawiamy pieprzem i solą do smaku i dokładnie mieszamy. Z powstałej masy tworzymy kotleciki, które panierujemy w bułce tartej. Każdy kotlecik należy smażyć z dwóch stron aż się zarumieni. Najlepiej podawać z sałatą i innymi, świeżymi warzywami.
Pierś z kurczaka z mozzarellą, pesto i pomidorkami
Składniki:
- 1/2 kg piersi z kurczaka
- 2 łyżki sosu pesto
- 2 średniej wielkości pomidory
- 20 dag mozzarelli
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Umyj pierś z kurczaka i dokładnie osusz.
Przypraw pieprzem i solą do smaku i natrzyj sosem pesto. Następnie włóż pierś z kurczaka do naczynia żaroodpornego i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Wyjmij po 15 minutach. Pomidory obierz ze skórki, pokrój w plastry i usuń nasiona. Mozzarellę również należy pokroić w plasterki. Na upieczonego kurczaka połóż kilka plastrów pomidora oraz mozzarellę. Całość umieszczamy w piekarniku, aż ser mozzarella się rozpuści. Można podać z ziemniakami lub makaronem.
Źródło zdjęcia: www.pixabay.com
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Czytaj więcej
Glazurowane żeberka, które zachwycą każdego
Glazurowane żeberka to pyszne danie mięsne, które z pewnością zachwyci Twoje podniebienie. Ta kombinacja soczystego mięsa wieprzowego, słodkiego i lekko pikantnego sosu sprawia, że jest to idealna propozycja dla miłośników klasycznych smaków. W tym artykule przedstawiamy przepis na glazurowane żeberka, podpowiadamy jak je podawać oraz udzielamy kilku porad, które pomogą Ci osiągnąć perfekcyjny efekt.
Kurczak duszony: Zdrowa kuchnia prosto z serca!
Kurczak duszony to jedno z najsmaczniejszych dań, które można przygotować w domu. Jest to doskonała alternatywa dla tradycyjnego smażonego kurczaka, ponieważ duszenie pozwala zachować wilgoć i delikatność mięsa. W tym artykule przedstawiamy przepis na kurczaka duszonego, podpowiadamy jak go podawać oraz udzielamy kilku porad, które pomogą Ci osiągnąć doskonały efekt.
Co zrobić żeby indyk był soczysty?
Jeśli chcesz przygotować soczystego indyka, istnieje kilka ważnych kroków, które musisz podjąć. Poniżej przedstawiamy kilka wskazówek, które pomogą Ci osiągnąć idealną konsystencję i smak indyka.
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl