Zielony talerz na wiosnę! 2 pomysły na pyszne sałatki
Udostępnij Google News
Kuchnia

Zielony talerz na wiosnę! 2 pomysły na pyszne sałatki

Wiosna i lato to czas, kiedy bardziej niż zwykle zwracamy uwagę na to co jemy! Podczas ciepłych dni najczęściej sięgamy po owoce i warzywa, które mają wiele niezbędnych dla naszego organizmu witamin i niewiele kalorii. Poniżej znajdziesz 2 przepisy na pyszne i zdrowe sałatki, których przygotowanie zajmie Ci dosłownie chwilę!

Sałatka na słodko

Składniki:
majonez (2 łyżki)
kalafior (1 sztuka)
brzoskwinie (1 puszka)
ananas (1 puszka)
natka pietruszki posiekana (1 łyżka)
sól, pieprz (do smaku)
płatki migdałowe (2 łyżki)

Przygotowanie:

Kalafior podziel na różyczki, gotuj w posolonej wodzie przez 3 minuty, ostudź. Brzoskwinie i ananasy odsącz z zalewy i pokrój w kostkę. Płatki zrumień na suchej, rozgrzanej patelni. Kalafior połącz z owocami, natką pietruszki i majonezem. Sałatkę podawaj posypaną płatkami migdałowymi.

Sałatka z krewetkami

Składniki:

200 g ugotowanych, wcześniej przygotowanych krewetek

kilka liści sałaty

2 szczypiorki

cytryna czerwona

łyżka oleju rzepakowego

5 pomidorów

łyżka octu sherry 8%

10 dag zielonych oliwek

50 g słonecznika

zioła, sól, pieprz

Przygotowanie:

Sałatę myjemy i układamy na talerzu. Na sałacie umieszczamy pokrojone pomidory, obrane krewetki, drobno posiekaną cebulkę i oliwki. W międzyczasie przygotowujemy sos, mieszając ocet sherry, przyprawy oraz olej rzepakowy. Całość polewamy sosem i posypujemy ziarnami słonecznika.

Źródło zdjęcia: www.pixabay.com

Udostępnij Google News Komentarze

Podobne tematy

Polecane dla ciebie