Zielony talerz na wiosnę! 2 pomysły na pyszne sałatki
Wiosna i lato to czas, kiedy bardziej niż zwykle zwracamy uwagę na to co jemy! Podczas ciepłych dni najczęściej sięgamy po owoce i warzywa, które mają wiele niezbędnych dla naszego organizmu witamin i niewiele kalorii. Poniżej znajdziesz 2 przepisy na pyszne i zdrowe sałatki, których przygotowanie zajmie Ci dosłownie chwilę!
Reklama
Sałatka na słodko
Składniki:
majonez (2 łyżki)
kalafior (1 sztuka)
brzoskwinie (1 puszka)
ananas (1 puszka)
natka pietruszki posiekana (1 łyżka)
sól, pieprz (do smaku)
płatki migdałowe (2 łyżki)
Przygotowanie:
Kalafior podziel na różyczki, gotuj w posolonej wodzie przez 3 minuty, ostudź. Brzoskwinie i ananasy odsącz z zalewy i pokrój w kostkę. Płatki zrumień na suchej, rozgrzanej patelni. Kalafior połącz z owocami, natką pietruszki i majonezem. Sałatkę podawaj posypaną płatkami migdałowymi.
Sałatka z krewetkami
Składniki:
200 g ugotowanych, wcześniej przygotowanych krewetek
kilka liści sałaty
2 szczypiorki
cytryna czerwona
łyżka oleju rzepakowego
5 pomidorów
łyżka octu sherry 8%
10 dag zielonych oliwek
50 g słonecznika
zioła, sól, pieprz
Przygotowanie:
Sałatę myjemy i układamy na talerzu. Na sałacie umieszczamy pokrojone pomidory, obrane krewetki, drobno posiekaną cebulkę i oliwki. W międzyczasie przygotowujemy sos, mieszając ocet sherry, przyprawy oraz olej rzepakowy. Całość polewamy sosem i posypujemy ziarnami słonecznika.
Źródło zdjęcia: www.pixabay.com
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Czytaj więcej
Jaka jest najzdrowsza kuchnia na świecie?
Czy zastanawiałaś się kiedyś, jaka jest najzdrowsza kuchnia na świecie? Jeśli tak, to odpowiedź może cię zaskoczyć. Kuchnia, która uznawana jest za najzdrowszą na świecie, to kuchnia śródziemnomorska. Jest to połączenie różnych kuchni basenu Morza Śródziemnomorskiego, takich jak włoska, grecka, hiszpańska, prowansalska, turecka, tunezyjska i marokańska.
Chińskie tofu z warzywami: Sekret kuchni azjatyckiej
Chińskie tofu z warzywami to smaczne i zdrowe danie, które jest popularne zarówno w kuchni chińskiej, jak i wśród miłośników wegetariańskiej kuchni z całego świata. Tofu, będące głównym składnikiem tego dania, jest bogate w białko roślinne i jest doskonałym źródłem składników odżywczych. W połączeniu z różnorodnymi warzywami, chińskie tofu staje się pełnowartościowym i sycącym posiłkiem.
Które warzywa są zdrowsze po ugotowaniu? Zaskakujące fakty dietetyczne
Jedzenie warzyw jest niezwykle ważne dla naszego zdrowia i dobrego samopoczucia. Ale czy wiesz, że sposób przygotowania warzyw może mieć wpływ na ich wartość odżywczą? Niektóre warzywa są lepsze po ugotowaniu, podczas gdy inne zachowują więcej składników odżywczych w surowej formie. Dowiedz się, które warzywa warto gotować, aby czerpać maksymalne korzyści zdrowotne.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl