Rosół
Canva.com

Co zrobić z mięsem z rosołu? Oto 3 ekspresowo pomysły

W wielu domach mięso z rosołu jest po prostu wyrzucane. Niektórzy uważają, że nie ma ono zbyt dobrego smaku, dlatego zamiast choćby spróbować je wykorzystać, od razu się go pozbywają, w ten sposób tracąc cenny i wartościowy składnik, który w rzeczywistości potrafi stać się bardzo dobrą bazą dla rozmaitych smacznych i zdrowych dań.
Reklama

Nawet w dawnych latach wszystkie perfekcyjne panie domy i doskonałe gospodynie wykorzystywały mięso z rosołu i radziły sobie z nim naprawdę świetnie. Warto wziąć z nich przykład. Oto kilka pomysłów na to, co zrobić z mięsa z rosołu, aby naprawdę zakochać się w jego smaku i na nowo się z nim polubić, by przestać je wyrzucać.

Nadzienie do pierogów i knedli z mięsa z rosołu

Takie mięso z uwagi na swoją wyraźną miękkość i kruchość, a czasami wręcz rozpadającą się w dłoniach strukturę, nadaje się wprost idealnie do przygotowania mięsnego farszu, w którym to zastępuje zwykłe mięso mielone. Połączone z dodatkowymi przyprawami i ewentualnie przysmażonymi pieczarkami oraz rumianą cebulką utworzy świetne nadzienie do pierogów, knedli i naleśników. Wystarczy wypełnić nim dowolny mączny przysmak, by w kilka chwil przygotować świetne danie obiadowe, nadające się również do zamrożenia i wykorzystania w późniejszym terminie, jeśli w danym momencie nie będzie się mieć na nie ochoty.

Reklama

Delikatna potrawka z kurczaka

Z rosołowego mięsa można też przygotować świetną potrawkę, zwłaszcza z mięsa z kurczaka, które w tym celu należy delikatnie poszarpać przy pomocy dwóch widelców, aby uzyskać jego cienkie, ale dość długie kawałki, przypominające strukturę mięsa dodawanego do kebabów. Kurczak najlepiej smakuje w duecie z ugotowanym makaronem. Wystarczy dodać go do pasty na patelni, przysmażając wszystko na niewielkiej ilości oliwy z oliwek, a następnie zalać tłustą słodką śmietanką i wrzucić jeszcze garść groszku z puszki.

Reklama

Potrawkę można zmieniać poprzez dodawanie do niej różnych warzyw. Konieczne są też przyprawy, które zawsze podkreślają smak potraw.

Mięso na pasztet

Ostatnią już propozycją będzie pyszny domowy pasztet. Mięso z rosołu jak najbardziej może zostać poddane ponownej obróbce termicznej. Upieczone wraz z jakimiś warzywami, przyprawami i czerstwym pieczywem utworzy aromatyczną masę, którą śmiało można podać nawet podczas jakiejś imprezy rodzinnej bądź wieczornej posiadówki ze znajomymi.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama