8 produktów ułatwiających spalanie tkanki tłuszczowej

Zdrowie Czwartek, 16 stycznia 2014
Oceń:
4 / 20 głosów
8 produktów ułatwiających spalanie tkanki tłuszczowej

Piękna i szczupła sylwetka to marzenie każdej kobiety. Intensywnie martwimy się jej wyglądem przede wszystkim wiosną i latem, kiedy to wysoka temperatura zmusza nas do odsłaniania ciała. Tak naprawdę nikt nie jest idealny i nawet najpiękniejsze kobiety, z wydawałoby się idealnymi figurami mają swoje kompleksy i mankamenty.

Nasza figura wymaga pracy przez okrągły rok. Niezwykle istotne są regularne ćwiczenia fizyczne (mogą to być nawet codzienne długie spacery, basen czy fitness), jednak treningi to nie wszystko ważne jest również aby uzyskać wiedzę na temat właściwego odżywiania i przestrzegać diety. Istnieją produkty, których spożywanie w zbilansowanej diecie, w połączeniu z ćwiczeniami może przyczynić się do znacznej redukcji tkanki tłuszczowej.

Oto 8 takich składników:

1. Owoce morza – w ich składzie znajduje się prawdziwe bogactwo jodu, który ma wpływ na prawidłowe działanie tarczycy, a co za tym idzie właściwą pracę układu krwionośnego oraz odpowiednią termoregulację. Wodorosty to z całą pewnością najbogatsze źródło tego pierwiastka, jednak równie dużo znajdziemy go w krewetkach, krabach, mule czy ostrygach. Krewetki mają również dodatkowe zalety – zawierają niewielkie ilości tłuszczu i są idealnym źródłem białka, stanowiącego podstawowy budulec mięśni. Większa ilość mięśni sprzyja poprawie przemiany materii.

2. Owoce cytrusowe – grapefruity, cytryny, pomarańcze – stanowią jedne z najbardziej dietetycznych owoców z uwagi na fakt iż zawierają niewielkie ilości cukrów, natomiast znajdują się w nich liczne kwasy, które obniżają indeks glikemiczny posiłków. Charakterystyczna jest dla nich również duża ilości witaminy C, której działanie ma wpływ na wspomaganie odporności organizmu oraz może wspomagać spalanie niechcianej tkanki tłuszczowej. Największy nacisk kładzie się na wartości grapefruitów. Uważa się że poprzedzanie każdego posiłku połową tego owocu lub wypijanie szklanki wyciśniętego soku może podwajać ilość zrzucanych kilogramów.

3. Ryby, głównie łosoś – mięso pochodzące z ryb przyspiesza procesy metaboliczne dzięki zawartości nienasyconych tłuszczów, które z kolei są bogate w kwasy omega 3. Jest to związek bardzo pozytywnie oddziałujący na ludzki organizm, ponieważ przyspiesza on odczuwanie sytości, zmniejsza tendencję do tycia a także reguluje procesy wytwarzania insuliny. Zrezygnujmy jednak ze smażenia ryb, gdyż mogą one w ten sposób tracić swoje cenne właściwości (najlepiej zdecydować się na duszenie, pieczenie, grillowanie). Wśród ryb warto również zwrócić uwagę na dania sushi, przygotowywane z surowych lub wędzonych na zimno ryb.

4. Białko – każdy kulturysta czy trener będzie zaznaczał wysokie znaczenie białka dla osób ćwiczących. Zjedzenie odpowiedniej porcji białka przed wysiłkiem fizycznym ma działanie wydłużone nawet na całą dobę, pomagając spalając tkankę tłuszczową. Białko jest budulcem mięśni i sprzyja właściwemu przebiegowi procesów metabolicznych, gdyż organizm w trakcie jego trawienia spala średnio o 30% więcej kalorii niż w przypadku innych pokarmów. Jego działanie obniża również glikemiczny indeks posiłku, dzięki czemu przez dłuższy czas utrzymuje się uczucie sytości.

5. Gorzka herbata - pijemy jaką tylko lubimy -czarna, zielona czy czerwona – każda z nich w swoim składzie zawiera teina, która wpływa na pobudzenie mikrocyrkulacji co zwiększa ilość kalorii jakie spalamy.

6. Jogurt naturalny – produkty należące do grupy nabiału stanowią najlepsze źródło wapnia dla ludzkiego organizmu. Dieta bogata w wapń może znacząco zwiększać ilość spalanych kilogramów (nawet o 22%) oraz redukcje tkanki tłuszczowej (nawet o 61% - więcej niż w dietach ubogich w produkty nabiałowe). Podczas diety odchudzającej warto wypijać dziennie 3-4 szklanki jogurtu.

7. Czerwone wino – w jego składzie występuje niezwykle silny przeciwutleniacz, który powoduje wzrost wykorzystania przez organizm tlenu oraz energii, która gromadzi się pod postacią tłuszczu. Nie powinno się jednak wypijać więcej niż 2 kieliszki dziennie, a nasz wybór powinien padać na trunki wytrawne bądź półwytrawne. Dobrze jest wypijać wino wieczorem, gdyż wtedy organizm najlepiej radzi sobie z alkoholem.

8. Chilli, ostre sosy, imbir – spożywanie ostrych potraw i przypraw pobudza krążenie krwi. Wykazują one również działanie zmniejszania apetytu, dzięki czemu mniejsze ilości tkanki tłuszczowej odkładają się w organizmie. Zawarta w większości sosów kapsaicyna przyspiesza trawienie. Imbir dodatkowo pomaga w unikaniu zaparć.

Marta