Pieczony kurczak z ananasem! Hit czy obciach?

Pieczony kurczak z ananasem! Hit czy obciach?

Połączenie kurczaka z ananasem ma tyle samo zwolenników co przeciwników - wystarczy choćby wspomnieć, ile emocji budzi pizza z ananasem ;) Dla jej zwolenników mamy ciekawy zamiennik - pieczone udka z kurczaka z ananasem! Skusicie się? :)
Składniki na 4 porcje:
  • Mięso z ud kurczaka - 500 gram
  • 1 ananas
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka masła
  • świeży imbir
  • sól, kurkuma, pieprz, zioła prowansalskie
Sposób przygotowania:
  1. Mięso pokrój na kawałki, oprósz solą, pieprzem, kurkumą i ziołami i obsmaż z dwóch stron na patelni.
  2. Cebulę i czosnek drobno posiekaj, imbir zetrzyj na tarce.
  3. Ananasa pokrój w kostkę.
  4. Podsmaż cebulę, czosnek i imbir.
  5. Dodaj ananas smaż przez chwilę.
  6. Warzywa i mięso przełóż do naczynia żaroodpornego.
  7. Piecz w temperaturze 200°C przez 50 minut.
Podawaj z brązowym ryżem i surówką z marchwi i jabłka. Źródło zdjęcia: www.pixabay.com
Udostępnij artykuł