Zupa grzybowa babci na Wigilię.
Canva

Aksamitny krem z leśnych grzybów. Z lanymi kluseczkami smakuje wybornie

Każdy ma swoje ulubione miejsca, w których można znaleźć najlepsze gatunki. Prawdziwe wyzwanie zaczyna się dopiero w kuchni: wszystkie zebrane okazy trzeba bowiem odpowiednio przygotować, przerobić albo osuszyć. Warto także już wcześniej przemyśleć, jakie dania przygotujemy z wykorzystaniem zebranych grzybów. Sprawdzają się idealnie zarówno w daniach mięsnych, jak i zupach. Krem z leśnych grzybów to zupa idealna na świąteczny obiad.
Reklama

Składniki na krem z grzybów

  • Do przyrządzenia zupy-krem będą nam potrzebne: pół kilograma leśnych grzybów, cebula, marchew, pietruszka, seler, kawałek pora, trzy listki laurowe, pięć ziarenek ziela angielskiego, łyżka masła, łyżeczka gałki muszkatołowej, sól oraz świeżo zmielony czarny pieprz.
  • Kluski przyrządzimy natomiast z: 200 g mąki, dwóch jajek, pół szklanki wody oraz odrobiny soli do smaku.

Przepis na kremową zupę grzybową

Przygotowania zaczynamy od obrania i oczyszczenia grzybów leśnych. Kroimy je w mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzanej masłem podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Dodajemy grzyby i dusimy przez dłuższą chwilę na małym ogniu.

Marchew, pietruszkę, seler i kawałek pora obieramy, myjemy i kroimy w małe kawałki. Wkładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy listki laurowe i ziele angielskie. Solimy i gotujemy aż warzywa będą miękkie.

Reklama

Wówczas wyjmujemy i wkładamy do garnka z wywarem grzyby, które gotujemy przez około kwadrans. Po tym czasie miksujemy je na gładką masę oraz doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Przygotowujemy kluski: jajka rozbijamy do miseczki i roztrzepujemy, doprawiamy szczyptą soli, wsypujemy mąkę. Wlewamy wodę i mieszamy aż do uzyskania gęstej konsystencji, ale na tyle lejącej, aby można ją było nabierać łyżką. I właśnie łyżką nabieramy niewielkie porcje masy, którą następnie zanurzamy w osolonym wrzątku i gotujemy przez trzy minuty.

Zupę-krem możemy podać dodatkowo z kleksem śmietany, posypaną natką pietruszki. Smacznego!

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama