Karczek duszony w herbacie podany z sosem z duszenia mięsa
Canva.com

Krucha karkówka ze śliwką kalifornijską. Prawdziwa rozkosz dla wymagających

Karkówka to jedno z najchętniej przygotowywanych mięs. Konsumenci wybierają je przede wszystkim dlatego, że jest pożywne, bogate w minerały i substancje odżywcze oraz dlatego, że pysznie smakuje. Nie bez znaczenia jest także fakt, że karkówkę przyrządzimy łatwo i na różne sposoby.
Reklama

Możemy ją jeść zarówno na ciepło i na zimno. Sprawdzi się idealnie jako danie z grilla lub podana w formie pieczeni. Świetnym pomysłem jest przepis na karkówkę ze śliwką - będzie ona dobra jako danie na obiad ale też jako przekąska lub element półmiska z wędlinami. Do przygotowania tego mięsa możemy wykorzystać śliwki suszone lekko wędzone, dzięki którym mięso nabierze pełni aromatu.

Składniki

Aby przygotować to danie należy przygotować takie składniki jak: półtora kilograma karkówki (bez kości), dwadzieścia suszonych śliwek, 250 ml koniaku, dwie łyżki oliwy, cztery gałązki rozmarynu, dwie łyżki soli i łyżka pieprzu (najlepiej sprawdzi się pieprz świeżo zmielony).

Przygotowanie

  1. Przygotowanie karkówki ze śliwkami zaczynamy od namoczenia śliwek w koniaku. W tym celu wkładamy je do małej miski, zalewamy alkoholem i minimalną ilością wody (tak aby były przykryte). Odstawiamy na pół godziny a później odsączamy.
  2. Mięso myjemy, osuszamy i nacieramy solą i pieprzem. Odstawiamy na trzy godziny. W mięsie robimy średnio głębokie i podłużne nacięcie. W tak przygotowane kieszonki wkładamy suszone śliwki.
  3. Obsmażamy mięso na rozgrzanej oliwą patelni - smażymy z każdej strony na rumiano. Studzimy i kładziemy na pieczeni rozmaryn. Mięso obwiązujemy białym sznurkiem i wstawiamy do nagrzanego do 160 stopni C piekarnika. Pieczemy przez dwie godziny. W tym czasie kilkukrotnie obracamy mięso na drugą stronę i polewamy wytopionym tłuszczem. Gdy będzie już upieczone, wyjmujemy z piekarnika, zawijamy w folię aluminiową i odstawiamy na dwadzieścia minut do odstawienia. Przed podaniem pieczeni usuwamy z niej sznurek. Podajemy pokrojoną w plastry, z ulubionymi dodatkami.
Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama