Chcesz być na bieżąco?
Czy chcesz abyśmy wysyłali Ci powiadomienia z poradami, przepisami i domowymi sposobami?
Przepis na deser ze słonym karmelem
Ten przepis pokochają wszystkie osoby, które nie mogą się zdecydować czy wolą słodkie, czy też słone smaki! Czekoladowa tarta ze słonym karmelem to prawdziwy kulinarny hit!
Składniki Spód ciasta:
- 160 g mąki
- 30 g zmielonych migdałów
- 30 g kakao w proszku
- 1/4 łyżeczki soli
- 50 g cukru
- 110g prawdziwego masła
- 1 jajko kurze
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 300 g cukru
- 100 ml wody
- 240 ml śmietany kremówki
- 70 g masła
- 1 łyżeczka soli
- 120 g gorzkiej czekolady w kawałkach
- szczypta grubej soli morskiej
- Należy wymieszać mąkę, migdały, kakao w proszku, sól i cukier. Następnie dodać masło, jajko, ekstrakt waniliowy i dwie łyżki lodowatej wody. Ugniatamy dokładnie wszystkie składniki. Ciasto owijamy folią spożywczą i przetrzymujemy w lodówce przez 30 minut.
- Po 30 minutach wyjmujemy ciasto. Wierzch przykrywamy folią, po czym wałkujemy do momentu, kiedy ciasto będzie miało maksymalnie pół centymetra grubości. Układamy w formie do pieczenia tarty i obcinamy wystający nadmiar ciasta. Przykrywamy całość papierem do pieczenia i wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 25 minut. Gdy ciasto ostygnie, wyjmujemy je z formy.
- W międzyczasie podgrzewamy cukier i wodę w garnku, aż cukier się skarmelizuje. Następnie dodajemy 120 mililitrów śmietany, masło, sól i mieszamy aż do uzyskania jednolitej masy. Masę karmelową wlewamy na wystygnięty spód ciasta i pozostawiamy na około 3 godziny do zastygnięcia.
- Po upływie 3 godzin doprowadzamy pozostałe 120 mililitrów śmietanki do wrzenia i natychmiast zdejmujemy z ognia. Dodajemy czekoladę i mieszamy aż do całkowitego rozpuszczenia. Wlewamy czekoladę na zastygnięty już karmel i ponownie czekamy na zastygnięcie. Na koniec posypujemy wierzch ciasta szczyptą soli gruboziarnistej.
Obserwuj nas na
Obserwuj nas na
Pomóż nam z Googlem.
To dla nas bardzo ważne!
Kliknij biały przycisk Google Wiadomości poniżej.
Kliknij gwiazdkę w prawym górnym rogu, obok naszego logo.
Gotowe!
Dziękujemy!
Następny artykuł
Czytaj więcej
Jak zrobić domowy słony karmel? To smak 2023 roku!
Karmel to deserowy klasyk, który jest uwielbiany na całym świecie. Jego bogaty, kremowy smak i lekko słodka nuta sprawiają, że jest nieodparcie smakowity. Jednak wraz z nadejściem roku 2023, pojawił się nowy hit kulinarnej sceny - słony karmel. Połączenie słodkości karmelu z delikatną nutą soli stało się prawdziwym przebojem smakowym i wciąż zdobywa serca wielbicieli deserów.
Sałatka z kaszą bulgur – przepis na sałatkę z tuńczykiem lub z fetą
Sałatka z kaszą bulgur to świetny sposób na urozmaicenie menu imprezowych przekąsek, ale i również pomysł na szybki obiad. Dania z kaszy bulgur to przede wszystkim wysoka zawartość błonnika oraz wielu cennych składników odżywczych i minerałów. Przepis na sałatkę z kaszy możesz modyfikować bez końca w zależności od tego, na co masz ochotę lub co znalazłaś w lodówce.
Zupa ogórkowa – przepis na zupę ogórkową z ryżem lub ziemniakami
Zupa ogórkowa to bezsprzecznie jedna z najpopularniejszych potraw kuchni polskiej. Przygotowywana na bazie bulionu mięsnego lub warzywnego sprawdza się jako danie obiadowe w chłodne jesienne wieczory. Najczęściej spotykane sposoby podania to ogórkowa z ryżem lub z ziemniakami. Jednak w niektórych rejonach kraju serwuje się ją także z makaronem. Wyjaśniamy jak zrobić tradycyjną zupę ogórkową z kiszonych ogórków.