Dieta upiększająca. Odcinek 3: Kurkuma

Zdrowa dieta to nie tylko owoce i warzywa. Zbilansowane i wartościowe posiłki powinny łączyć w sobie różne rodzaje produktów, między innymi przyprawy. Pozwala to nie tylko urozmaicić smak potraw, ale i wzbogacić je w dodatkowe wartości odżywcze. Wykorzystywanie kurkumy w kuchni sprzyja odporności organizmu, pełnej blasku cerze, właściwej wadze i dobremu nastrojowi.
Właściwości i smak kurkumy najbardziej cenione są w kuchni azjatyckiej, jednak i w Polsce zyskuje ona coraz większą popularność. Warto zatem przyjrzeć się bliżej zaletom tej orientalnej przyprawy o intensywnym,  żółtopomarańczowym zabarwieniu.

Kurkuma dla zdrowia

Kluczowym składnikiem kurkumy cennym dla zdrowia naszego organizmu jest kurkumina. To polifenol charakteryzujący się wieloma właściwościami leczniczymi. Ma on działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i przeciwutleniające, liczne badania wykazały też, że może być on pomocny w leczeniu nowotworów. Wspomaga funkcjonowanie wielu narządów, obniża cholesterol i reguluje poziom cukru we krwi. Ponadto łagodzi ból w stanach zapalnych i przyspiesza gojenie.

Kurkuma dla urody

Jak regularne używanie kurkumy przekłada się na nasz wygląd? Właściwości przyprawy gwarantują szereg korzyści przede wszystkim dla naszej skóry. Stosując kurkumę w naszej kuchni, sięgamy po szansę na cerę bez niedoskonałości i powstrzymujemy procesy starzenia. Co ciekawe, kurkuma wpływa też na uspokojenie skóry, walczy z zaczerwienieniem i nadwrażliwością, a w odniesieniu do całego ciała potrafi nawet łagodzić stany związane z egzemą.

Inspiracja – oryginalne pomysły na wykorzystanie kurkumy w naszej kuchni

Złote mleko

Składniki:
  • 1 szklanka mleka roślinnego (np. migdałowego, sojowego, kokosowego)
  • 1 łyżeczka pasty z kurkumy
  • szczypta pieprzu lub pieprzu cayenne
  • szczypta cynamonu
  • szczypta kardamonu
  • goździki
  • ½ łyżeczki startego imbiru
  • miód
  • masło klarowane
Zaczynamy od przygotowania pasty z kurkumy. Warto zrobić jej więcej, a następnie przechowywać w lodówce tak, by zawsze była pod ręką (możliwy czas przechowywania pasty to 2-3 tygodnie).
  1. W garnku zagotowujemy 1 szklankę wody, a następnie dodajemy do niej 2-3 łyżki sproszkowanej kurkumy (przyprawa dostępna w praktycznie każdym sklepie spożywczym).
  2. Całość gotujemy przez około 8 minut, od czasu do czasu mieszając, aż powstanie gęsta pasta.
  3. Po ostudzeniu pastę możemy przełożyć do szklanego pojemnika i umieścić w lodówce.
Kiedy zaopatrzymy się już w zapas pasty z kurkumy, złote mleko przyrządzimy w ekspresowym tempie. Wybrany przez nas rodzaj mleka musimy zagotować, a następnie uzupełnić dodatkami. Łączenie ich jest zupełnie dowolne, róbmy to zgodnie z naszymi upodobaniami. Przyrządzona wcześniej pasta z kurkumy jest podstawą napoju, to ona nadaje mu specyficzny kolor i zapewnia szereg sprzyjających zdrowiu właściwości. Pozostałe składniki to już kwestia smaku. Miód zapewni nam odrobinę słodyczy, masło klarowane wpłynie na przyjemną konsystencję, zaś aromantyczne przyprawy korzenne (jak cynamon, goździki, kardamon) dodadzą napojowi orientalną nutę i przyjemny charakter.

Krzepiące Kitchari

Kitchari to tradycyjne danie odtruwające. Potrawa ta posiada właściwości rozgrzewające, jest pożywna i lekkostrwna. Składniki:
  • 1 szklanka zółtej fasoli mung w w połówkach
  • 1 szklanka długoziarnistego brązowego ryżu
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżeczki obranego i startego świeżego imbiru
  • 1 łyżeczka mielonej kurkumy
  • ¼ łyżeczki mielonego cynamonu⅛ łyżeczki mielonego fenkułu
  • ⅛ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • ½ łyżeczki soli morskiej
  • 1 liść laurowy
  • 1 duży batat, wyszorowany i pokrojony w kostkę o boku 1 cm
  • 2 duże łodygi selera pokrojone w plastry grubości 3 mm2 szklanki bulionu warzywnego
  • 3 szklanki wiórków kokosowych (do dekoracji)
  1. Przepłucz fasolę i ryż, aż woda będzie czysta, odcedź.
  2. W średnim rondlu roztop masło na średnim ogniu. Dodaj imbir, kurkumę, cynamon, fenkuł, pieprz i sól. Mieszaj, aż powstanie pasta.
  3. Dodaj fasolę i ryż, dokładnie wymieszaj z przyprawami.
  4. Dodaj liść laurowy, batat i seler.
  5. Kiedy mieszanka będzie gorąca, wlej bulion i wodę. Zagotuj, a potem zmniejsz płomień.
  6. Duś na wolnym ogniu przez 25-30 minut lub do momentu, aż ryż i fasola będą miękkie.
  7. Udekoruj wiórkami kokosowymi i podawaj.
Źródło: Hart Jolene, Eat pretty. Jedz i bądź piękna, Kraków 2017 Foto: www.pixabay.com
Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł