Cytryna to nie tylko źródło witaminy C, to także doskonałe narzędzie wspomagające detoksykację naszego organizmu. Sok z cytryny pobudza procesy trawienne, umożliwiając pozbywanie się toksyn i pozytywnie wpływając na utratę wagi. Właśnie dlatego nie powinniśmy pomijać tego owocu podczas stosowania diet odchudzających. Dodatkowy atut cytryny wspierający zgubienie zbędnych kilogramów to duża zawartość błonnika.
Regularne spożywanie cytryn zagwarantować nam może zdrową i pełną blasku skórę. Owoce te wspomagają produkcję kolagenu, z powodzeniem można je więc określić mianem sprzymierzeńców młodego wyglądu. Korzystnie wpływają na wygląd cery, eliminując niedoskonałości i zapewniając odpowiedni poziom nawilżenia.
Zdrowym nawykiem jest codzienne wypijanie szklanki wody z cytryną o poranku. Poza oczywistymi korzyściami związanymi z zawartością witamin i oczyszczaniem organizmu, ten mały rytuał przyniesie szereg innych pozytywów. Zapewni nam moc energii do działania, zadba o równowagę kwasowo-zasadową organizmu, a nawet... wybieli zęby. Z ilością cytryny nie można jednak przesadzać, zachowajmy więc zdrowy umiar w jej spożywaniu.
Inspiracja – oryginalne pomysły na wykorzystanie cytryny w naszej kuchni
Tonizujące smoothie
Składniki:
- 4 jabłka
- 500 g miąższu z dyni
- 1 cytryna
Wrzuć składniki do blendera lub robota kuchennego, a następnie zmiksuj je tak, by powstała jednolita masa (możesz dodać odrobinę kruszonego lodu).
Pij codziennie rano. Dodanie ½ łyżeczki guarany spowoduje, że napój będzie pobudzał energię.
Zimowe warzywa w glazurze miodowo-cytrynowej
Składniki:
- 5 obranych średnich marchewek
- 2 obrane średnie korzenie pasternaku
- 1 obrana średnia dynia piżmowa bez pestek
- 455 g brukselki
- 2 łyżki roztopionego oleju kokosowego
- 1 łyżka nasion fenkułu
- ½ łyżeczki mielonego fenkułu
- ¼ łyżeczki mielonego anyżu
- ¼ łyżeczki mielonego kardamonu
- ¼ łyżeczki soli morskiej
- ⅛ łyżeczki mielonych goździków
- 2 łyżki skórki cytryny pokrojonej w bardzo cienkie paseczki
- ¼ szklanki soku z cytryny
- 1 łyżeczka skórki z cytryny
- 2 łyżeczki surowego miodu
- Rozgrzej piekarnik do 200⁰C.
- Pokrój marchew, pasternak i dynię w kostkę o boku 2,5 cm, a brukselki poprzecinaj wzdłuż na pół. Przełóż warzywa do dużej miski.
- W małej misce wymieszaj dokładnie roztopiony olej kokosowy, nasiona fenkułu, mielony fenkuł, anyż, kardamon, sól i goździki. Mieszanką polej warzywa.
- Dodaj pokrojoną skórkę z cytryny i dokładnie wymieszaj.
- Rozłóż warzywa na blasze do pieczenia wyłożonej folią aluminiową.
- Piecz, aż zmiękną - około 30 minut.
- Wyjmij z piekarnika i odstaw do wystudzenia na 5 minut.
- W tym czasie wymieszaj w małej misce sok z cytryny, skórkę z cytryny i miód.
- Skrop warzywa tym sosem i podawaj na ciepło.
Źródło: Ghesquière Anne, De Foucault Marie, Sposoby Francuzek na urodę, szczupłą sylwetkę i zdrowie, Warszawa 2015;
Hart Jolene, Eat pretty. Jedz i bądź piękna, Kraków 2017
Foto: www.pixabay.com